ColumnSplinter Chabot

Ik sta er zaterdag voor degenen die nog niet weten: Het Wordt Beter

null Beeld

In de weken dat we de Pride moeten missen steekt Splinter Chabot in zes columns de lhbti’ers een hart onder de riem.

Splinter Chabot

Gedrieën liepen we de alternatieve Pride Walk: een Amsterdamse wandeling langs een twintigtal kleurrijke vlaggen uit de regenboogfamilie. De vlaggen vertegenwoordigen geen staten, maar gaan door alle grenzen heen: een internationaal symbool dat mensen met elkaar verbindt. Magie ligt vaak voor het oprapen, jezelf toestaan het te zien is de truc.

We waren vroeg, waardoor we Amsterdam wakker zagen worden. De Wallen glommen alsof iemand de kolen van de avond ervoor had aangeblazen. Het was aarzelend druk. Halverwege de wandeling stapten we homobar The Queen’s Head binnen. De kroonluchters waren de enige gasten. Achter de bar stond een lieve man die vroeger de hoofdprijs moest zijn geweest. Discoballen draaiden warm en Tina Turner, Donna Summer en Madonna hielden een muziekestafette. We bestelden twee Aperol Spritz en een groene thee.

‘Ga jij zaterdag naar ‘Pride Is Protest’ op het Museumplein?’, vroeg Eline.

‘Ja’, zei ik. ‘Met optredens en sprekers, toch?’

‘Ja’, zei ze, ‘alles conform de anderhalvemetersamenleving’

Het regende zachtjes toen we het café verlieten. Zonder overleg liepen we samen richting het Museumplein.

Door de regen lag er jus tussen het gras op het plein. Een kind speelde in zijn eentje de-vloer-is-lava. Toen hij ons zag, gingen we snel op een bankje zitten met onze voeten van de vloer: zo bleef zijn fantasie intact.

‘Van elf tot twee, toch?’

‘Klopt.’

‘Voor wie ga jij?’

Valt daar een eenduidig antwoord op te geven, vroeg ik me af. Een vloedgolf van redenen diende zich aan.

Ik sta er zaterdag voor het meisje dat op de rand van haar bed zit met een spiegel in de hand, maar zichzelf niet ziet. Voor degene die vanavond dichter bij zijn knuffeldier kruipt om iets te vertellen wat nog niemand horen mag. Of voor het jochie dat eindelijk op balletles is gegaan en een Zwanenmeer-ster in wording is. Voor het kereltje dat in een prinsessenjurk naar school wil gaan, zonder op een uitlachorkest te worden getrakteerd. Voor degene op de middelbare school die vaker op de gang staat, omdat ze wel de rommel in haar kamer maar niet de rommel in haar hoofd kan opruimen. Voor degene die niet wil kiezen tussen roze of blauw. Voor de hij die een zij is. Voor degene die denkt dat ze een hij is, maar in transitie ontdekt dat-ie liever niet naar de ene of de andere kant wil schaatsen, maar het liefst op het midden van het ijs staat. Voor degene die klappen krijgt voor het zichtbaar zichzelf zijn.

Voor degenen die nog zoeken. Voor degenen die nog niet in het suikerspinzoete land zijn aangekomen. Voor degenen die nog niet hun eigen confettiregen hebben ontdekt. Kortom, voor degenen die nog niet weten: Het Wordt Beter.

Voor wie ben jij er zaterdag?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden