ColumnHeleen Mees

Ik reken op Generatie Z, die op TikTok een gezonde haat tegen Trump heeft ontwikkeld

null Beeld
Heleen Mees

Met de Amerikaanse aandelenmarkten op recordhoogte, lijken de kansen van president Trump om de verkiezingen te winnen weer wat beter te worden. Aan Trump zal het niet liggen. Die twitterde vorige week schaamteloos dat de Democraten tijdens de Democratische Conventie het woord ‘GOD’ uit de Pledge of Allegiance, waarmee Amerikanen trouw aan de vlag beloven, hadden verwijderd. Hij gebruikte die leugen om de evangelische christenen op het hart te drukken om op 3 november op hem te gaan stemmen.

Zaterdag beweerde Trump dat medewerkers van de Food and Drug Administration (FDA), die nieuwe geneesmiddelen moet goedkeuren voordat ze op de Amerikaanse markt mogen worden gebracht, samenzwoeren om de goedkeuring van een vaccin tegen corona tegen te houden tot na de verkiezingen. Gelet op zijn achterstand in de peilingen kan Trump een oktoberverrassing goed gebruiken. Vier jaar geleden lekte WikiLeaks in oktober de emails van Clintons campagnemanager, John Podesta, wiens e-mailaccount door Russen was gehackt.

Tegenover Trumps vuile spel staat de door en door fatsoenlijke Democratische kandidaat Joe Biden. Trump begreep er niets van toen Biden Kamala Harris als running mate koos, de vrouw die Biden tijdens het eerste Democratische debat genadeloos aanviel. Het toont hoe klein het hart van Trump en hoe groot dat van Biden is. Maar de meeste Nederlanders reageren smalend op Biden. Net als Trump vinden ze hem maar een slaperige, low energy kandidaat.

Daarmee onderschatten ze wat nodig is om tot een zwaargewicht in de Amerikaanse Senaat uit te groeien. Het is wellicht niet zo moeilijk om senator te worden voor een kleine staat, Delaware telt minder dan een miljoen inwoners. Maar Biden won van een populaire zittende Republikeinse senator. Het waren destijds juist Bidens energie, aantrekkelijke jonge gezin en vermogen om aan de emoties van kiezers te appelleren die Biden de overwinning bezorgden. Met 29 jaar was hij in 1971 de jongste senator ooit.

Bijna een halve eeuw later heeft Biden evident minder energie. Maar Biden heeft de gravitas om een transformationele president te worden. Nadat Biden in de Senaat was gekozen, kwamen zijn vrouw en twee jonge dochters om bij een verkeersongeluk. Biden bleef aan als senator maar reisde elke dag tussen zijn woonplaats Wilmington en Washington DC op en neer zodat hij ontbijt kon maken voor zijn twee jonge zoons, die het ongeluk hadden overleefd, en zodat hij ze ’s avonds ook weer naar bed kon brengen.

Wie bijna alles heeft verloren, is niet snel bang.

Als vicepresident sprak Biden zich uit voor het homohuwelijk nog voordat president Obama dat deed. Daarmee brak Biden met het protocol, maar het toont dat hij aan de goede kant van de geschiedenis staat. Ook met zijn keuze voor Kamala Harris schrijft Biden geschiedenis. De moeder van Harris werd geboren in India en haar vader in Jamaica. Harris viert haar bi-culturele wortels zonder een spoor van bitterheid. Hoewel haar ouders al gauw scheidden, voedde Harris’ moeder Kamala en haar zusje in de zwarte cultuur op.

Harris ging naar Howard University – een historisch zwarte universiteit die studenten opleidt voor topposities in de publieke en private sector. Op Howard University werd niet de revolutie gepredikt maar werden studenten opgeleid tot zelfbewuste leiders die het systeem van binnenuit zouden kunnen veranderen. Kamala Harris’ houding – zelfbewust, eigenwijs en trots – wordt toegeschreven aan haar studiejaren en haar lidmaatschap van damesdispuut Alpha Kappa Alpha. Als Biden maar één termijn als president dient, start Harris in 2024 in pole position om de eerste vrouwelijke president te worden.

Tegenover Bidens boodschap van hoop en licht tijdens de Democratische Conventie vorige week staat de grimmige boodschap van de Republikeinen deze week. Volgens de Republikeinen zijn de Amerikaanse steden ten prooi gevallen aan bendes, drugs en gewelddadige criminelen. Het is een herhaling van het thema ‘Amerikaans bloedbad’ uit de inaugurele rede waarmee Trump zijn presidentschap begon.

Trump wil de kiezers in de voorsteden zoveel angst inboezemen dat ze in november op hem zullen stemmen. Maar ik reken op Generatie Z, die op TikTok een gezonde haat tegen Trump heeft ontwikkeld. De ‘huisvrouwen’ in de voorsteden, zoals Trump ze noemt, zullen zich niet de woede van hun tienerdochters op de hals durven halen door op Donald Trump te stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden