Column

Ik moet voor 98 euro aan voetbalplaatjes kopen

Het is inmiddels mijn volledig gender-niet-neutrale mening dat elke jongen rond zijn zesde bevangen zal raken door voetbal. Of eigenlijk: door voetbalplaatjes. Later komt via de plaatjes de interesse in voetbal, in de statistieken van voetbal, in de analyse van voetbal, en dan komen ook de intens saaie, avondvullende gesprekken over wat er had kunnen gebeuren als die-en-die speler tijdens dat-en-dat WK niet geblesseerd was geraakt aan zijn linkerenkel.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld anp
Beeld anp

Eigenlijk ben ik als moeder vooral geschikt voor het stadium van het plaatjes plakken. Want daarvoor kan ik wel een zekere passie opbrengen.

Mijn zoon is nu in de plaatjesplakfase, geholpen door Panini en het plakboek van het EK van 2016. Op school had hij, zoals dat gaat, van een paar dealertjes gratis plaatjes gekregen, en al gauw wil je die plaatjes dan zelf gaan kopen, en voor je het weet zit je verstrikt in een net van verslaving.

Hierbij is het wel de vraag hoe mijn zoon aan het geld moet komen om die plaatjes te kopen, want over geld beschikt hij niet. Ja, hij heeft een oude koffer waarin hij valuta opgeborgen heeft, maar die valuta zijn buitenlands of uit het guldentijdperk, dus daar heeft hij weinig aan.

In de hoop dit alles naar mijn eigen voordeel om te buigen stelde ik voor dat hij allerlei karweitjes voor heitjes kon doen, waarbij het heitje dan zeventig cent zou zijn, precies de prijs van een pakje Paniniplaatjes.

Zo keek ik deze week een half uur toe hoe hij krant voor krant een lading oud papier in de papierbak stopte. Heitje verdiend. Naar de Intertoys.

Ik had er beter over moeten nadenken, want ik merkte pas na alle onderhandelingen over heitjes dat er zevenhonderd plaatjes in dat boek moeten. Dat betekent dat ik voor 98 euro aan plaatjes zal moeten kopen als hij het boek vol wil krijgen, en ik heb het idee dat hij dat wil, want hij roept 24 uur per dag: 'Ik ga dit boek helemaal vol krijgen!'

Ook weet ik wat er met het boek gaat gebeuren als ik er 98 euro in heb laten zinken: dan verdwijnt het onder een bed om er nooit meer onder vandaan te komen. Want dan is het EK afgelopen.

Dus de afgelopen week was ik bezig met het inmasseren van de gedachte dat het boek misschien niet vol zou komen, waarbij mijn zoon me alleen maar wazig aankeek en zei: 'Ik hoop zó dat in het volgende pakje een plaatje van Ronaldo zit.'

Gisteren hoorde ik een oerkreet van zijn slaapkamer komen. Het plaatje van Ronaldo bleek daar al die tijd al te liggen, uit een pakje gevallen. Hij was zo gelukkig dat het boek 's avonds mee naar bed ging.

Ja, wat is 98 euro dan helemaal?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden