de week van de hoofdredacteur Pieter Klok

Ik lijd sinds kort aan huishoudschaamte, het gevoel dat ik continu tekortschiet als huisman

Vorige  week deed ik de Volkskrant-huishoudtest (Wie doet er meer in het huishouden?) en dat had ik achteraf beter niet kunnen doen. Mijn score was zo ontluisterend laag dat ik hem hier niet durf te onthullen. Aanvankelijk was ik boos op de test (waarom worden het plannen van de vakantie en het coachen van een voetbalteam niet meegerekend?), maar zelfs als dat wel werd verdisconteerd  eindigde ik diep in het rood. Sindsdien lijd ik aan huishoudschaamte, het gevoel dat ik continu tekortschiet als huisman.  

De test laat zien hoeveel meer impact stukken hebben als ze vergezeld gaan van een multimediale productie. Het stuk in het Magazine dat Anna van den Breemer had geschreven was al interessant, maar de test maakt het veel persoonlijk en daarmee urgenter. 

Het beluisteren van de aflevering van het Volkskrantgeluid waarin Anna werd geïnterviewd maakte het helemaal af.  Het prettige van Anna is dat ze vooral de feiten wil laten spreken. In plaats van te discussiëren met haar vriend ging ze een spreadsheet bijhouden waarin minutieus werd vastgelegd wie wat deed.  

Verwacht van haar geen hoog oplopend debat over de man-vrouwverhouding, ze registreert slechts en daarmee wordt haar verhaal veel overtuigender. Haar nieuwsgierigheid is leidend, wat eerder ook al bleek toen ze een boek schreef over Ivanka Trump, waarin ze haar mening over dit fenomeen  zo ze die al had – heel goed wist te onderdrukken.

Deze week luisterde ik op het Volkskrantgeluid naar onze Ruslandcorrespondent Tom Vennink en hoewel ik zijn wonderbaarlijke verhaal over de Russische wetenschapper die het pleistoceen wil laten terugkeren (inclusief mammoeten) had gelezen, leerde ik toch veel nieuws. Als iemand zijn verhaal mondeling vertelt,  komt het anders en vaak harder binnen.  Vooral zijn relaas over de enorme zwermen muggen die in Siberië rond je hoofd cirkelen, maakte het ineens heel invoelbaar.  Luisteren naar een podcast is vrijwel altijd een verdiepende en verrijkende ervaring. U kunt dat zelf beleven op Volkskrant geluid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden