ColumnAaf Brandt Corstius

Ik hou zelf ook van vastgoed, al uit zich dat vooral in het passief consumeren van Funda

null Beeld

Ik heb een nieuwe functie van Netflix ontdekt, en dat is leverancier van dommige lifestyleprogramma’s. Ooit was het zo dat je naar Netflix ging voor de goeie series, en daar ging je tijdens etentjes dan heel lang met mensen over praten, waarbij het woord ‘spoiler’ vaak en opgewonden viel, maar op een gegeven moment had iedereen de goeie series uit en werden er geen nieuwe meer gemaakt. Zoiets als Breaking Bad kún je ook niet vaak maken. Van de Nachtwacht zijn er ook niet een dozijn geschilderd, zeg ik altijd maar.

Maar goed, toen gingen ze bij Netflix dommige lifestyleprogramma’s aankopen, en dat vind ik een positieve ontwikkeling. Tuurlijk, ik vond Roma, het door Netflix geproduceerde drie uur durende Mexicaanse zwart-witepos van Alfonso Cuarón, met beelden van vliegtuigen die overvlogen weerspiegeld in een plas op straat, ook prachtig, maar die bekeek ik liever in de bioscoop. Daar vind ik mijn zitbank de plek niet voor.

Mijn zitbank is de plek voor serietjes, voor programmaatjes, en in de Netflixniche waar ik nu veel rondhang vond ik How to Live Mortgage Free with Sarah Beeny.

Sarah Beeny kende ik al, want zij is presentatrice én vastgoedexpert, en op dat zeldzame type tv-mens ben ik dol. Ik hou zelf ook van vastgoed, al uit zich dat vooral in het passief consumeren van Funda. Sarah Beeny weet er echt wat van, en is bovendien de hardcore versie van Sophie Hilbrand: ze laat haar blonde manen wild wapperen en haar rimpels staan, en haar mascara is altijd volledig uitgelopen. Een look die ik vaker zou willen zien op tv.

Sarah gaat langs bij mensen die mijn droom – en de droom van iedereen op aarde – leven: zonder hypotheek of huur te betalen in een fijn huis of praktisch omgebouwde vrachtwagenlaadruimte wonen.

Hiervoor zijn twee paden te bewandelen. Of je bent superhandig, je koopt een goedkoop stukje land en bouwt daarop van leem, oude boomstammen en lege wijnflessen een joert voor de eeuwigheid. Of je bent superkniertig, je leeft acht jaar op bonen uit blik en dwingt je kinderen om zich diezelfde acht jaar bij wijze van zomervakantie te vermaken met twee ballonnen in het park, en dan heb je uiteindelijk zoveel geld naar je hypotheek kunnen sjouwen dat je, BAM, de rest van je leven gratis woont.

U begrijpt naar welke methode ik neig, die van het leem en de boomstammen, maar ik ben niet handig en in Nederland is geen enkel stukje aantrekkelijke grond te koop. Dat heb ik al uitputtend gecheckt.

Maar ik blijf erin geloven, want je kunt ook op water wonen. Op een varende boot. Net als dat 25-jarige, superknappe, blonde fotomodel dat een oud tinnen scheepje kocht en ombouwde tot gratis varend woonhuis.

Dat lijkt me een volstrekt realistisch scenario.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden