OpinieLerarenstaking

Ik hoop dat ouders begrip kunnen opbrengen dat ik als leerkracht staak

Mariette Bekkers is leerkracht op een basisschool in Den Bosch. Aan de ouders van haar groep legt ze uit waarom ze staakt. Maar haar boodschap is ook gericht aan alle andere ouders.

Leraren voeren tijdens een landelijke onderwijsstaking actie op het Malieveld.Beeld ANP

Donderdag en vrijdag staak ik. Daarmee ontneem ik de kinderen onderwijstijd en zadel ik ouders op met een opvangprobleem. Dat zit me niet lekker. Ik hoop dat ouders begrijpen dat dit voor mij geen licht besluit is geweest om weer te gaan staken. Maar ik hoop ook dat ouders begrijpen dat ik het écht nodig vind om actie te voeren. Ik ben een groot voorstander van passend onderwijs. Ik heb er echt plezier in om samen met een kind en zijn ouders op zoek te gaan naar wat werkt, om alle kinderen zoveel mogelijk maatwerk te bieden, om ieder kind de kans te geven om te groeien.

Maar passend onderwijs in een groep met 28 kinderen, zonder extra handen in de klas, met maximaal een paar uurtjes professionele ondersteuning van buitenaf, dat is bijna niet te doen. Soms zie ik heel goed wat een kind nodig heeft, maar kan ik dat niet aanbieden in een volle klas. Dat frustreert me. Als de overheid echt wil dat wij passend onderwijs bieden aan alle kinderen, horen daar voorwaarden bij: kleinere klassen of extra handen in de klas, professionele ondersteuning en nascholing voor leerkrachten.

Ik hou van mijn werk en ik doe het meestal met veel plezier. Ook lessen voorbereiden, overleg met collega’s en de administratie bijhouden hoort erbij. Maar als ik mijn taken alleen af kan krijgen door structureel over te werken, klopt er iets niet. Als ik ziek ben, is er maar een kleine kans dat er een vervanger te vinden is. Als er geen vervanger is, worden de kinderen opgedeeld over de andere groepen. Dat is belastend voor mijn collega’s, die er opeens kinderen bij krijgen in een al vol lokaal. Maar ook voor de kinderen, die geen instructie krijgen en zichzelf aan het werk moeten houden.

De regering komt met halve oplossingen (ouders voor de klas, vierdaagse schoolweek) maar weigert structureel geld vrij te maken om het beroep aantrekkelijker te maken. Daarom voer ik actie. Ik hoop dat ouders begrip kunnen opbrengen voor deze staking.

Mariette Bekkers is leerkracht van een basisschool in Den Bosch 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden