ColumnAaf Brandt Corstius

Ik hoop dat boeddhisten zich massaal tegen de dalai lama keren

Als je geestelijk leider bent, is het de bedoeling dat je de wijsheid in pacht hebt. Zo heb ik het althans altijd begrepen; ik ben geen geestelijk leider en ken er weinig, maar volgens mij zeggen mensen over hun geestelijk leider altijd dingen als ‘Hij is zo wijs’ en ‘Hij weet zo veel’ of zelfs: ‘Hij weet alles’.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Maar sommige dingen moet je juist niet weten als geestelijk leider, of: je moet in ieder geval doen alsof je het nooit hebt geweten. Ik heb het natuurlijk over seksueel misbruik, want de woorden geestelijk leider en seksueel misbruik gaan hand in hand, daar kan ik ook niets aan doen, zo werkt het in de wereld.

Ik zit met dit alles te hinten op een uitspraak van de dalai lama, die zaterdag in Amsterdam was bij de opening van een tentoonstelling van, inderdaad, boeddhabeelden en daar verklaarde dat hij al sinds 1993 wist van misbruik in boeddhistische kringen.

Ik snap precies waarom hij dat zei; als geestelijk leider heeft hij een pavlovreactie om over elk onderwerp dingen te zeggen als ‘Dat wist ik al’, ‘Dat begreep ik altijd al’ en ‘Ik begreep toen al wat jullie nu pas begrijpen’ en in zijn geval kan hij ook komen met ‘Dat wist ik al in mijn vorige leven’. En dat is zijn usp. Maar in dit specifieke geval is het dom. Want als je al een kwart eeuw weet dat er seksueel misbruik plaatsvindt in je eigen kerk (is het boeddhisme een kerk? nou ja, in je eigen omgeving met boeddhabeelden dan), dan is het crimineel dat je er al die tijd niets aan hebt gedaan.

Dit alles staaft mij in mijn geloof, want ik heb ook een geloof, dat de dalai lama een heel rare man is. Hij mag dan een wijs gezichtje hebben en altijd gekleed zijn in een rood gewaad, en iemands reïncarnatie zijn, en Erica Terpstra tot zijn beste vrienden rekenen: dat maakt hem nog niet verlicht.

Ik vind het ontzettend moeilijk een hekel te hebben aan oude mannetjes met een lieve lach, maar ik hoop toch dat de boeddhisten, hoe boeddhistisch ze ook zijn, zich massaal tegen de dalai lama keren. Dat die man dat al die tijd al wist en niets heeft gedaan. En: dat hij niet eens doorheeft dat dat slecht is, maar pocherig zegt: ‘Ik wist die dingen al. Niks nieuws.’

De dalai lama zei overigens ook wijze dingen zaterdag, zoals: ‘Te lang leven levert een hoop ellende op.’

Ja, dalai, alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Ik vind het trouwens een gewaagde uitspraak voor de enige persoon op de wereld die al jaren in het nieuws is omdat hij pertinent weigert te reïncarneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden