Laat het stoppenPeter Pannekoek

Ik heb de technologische ontwikkelingen in onze openbare wc’s nooit ervaren als een stap vooruit

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week de complete automatisering in het toilet.

Als ze het vroeger over de toekomst hadden, droomden ze over zelfrijdende auto’s, jetpacks en robots. Maar zou er ook iemand zijn geweest, die voorspelde: ‘Over een eeuw staan we naar apparaten te zwaaien, die ons weigeren papier te geven.’ Laat er geen misverstand over bestaan, ik vind vooruitgang prachtig, ik zal ooit in een andere column uitleggen waarom we nostalgie moeten verbieden, maar ik heb de technologische ontwikkelingen in onze openbare wc’s nooit ervaren als een stap vooruit.

Licht, dat aan of uit gaat door middel van bewegingssensoren. Hoe vaak ik wel niet rustig op de wc zit en opeens in het donker beland, waardoor ik eerst het vraagstuk moet oplossen ‘hoe vegen blinde mensen eigenlijk af?’, om vervolgens met de broek op de knieën de toiletdeur te openen, zwaaiend naar het grote niets, met als enige resultaat: het geluid van de automatische papiermachine die in het donker opeens wél blijkt te werken.

Mijn generatie is slechthorend. Dat komt niet door festivals of koptelefoons, maar door het straaljagergeluid van de Dyson-handendrogers. Dat apparaat maakt een lawaai waar je normaal een vergunning voor moet aanvragen. Die machines zijn alleen handig als ik iemand wil afpoeieren aan de telefoon: ‘U belt namens een nieuwe energieleverancier? Sorry, ik moet ophangen, want zoals u hoort, sta ik midden in een orkaan en mijn kinderen waaien weg. Bel gerust niet meer terug.’

Ik vertrouw die megalomane föhns ook niet. Ik geloof niet dat blazen de meest hygiënische oplossing is. Volgens mij hebben bacteriën de tijd van hun leven en vliegen ze met deze gratis skydive zo mijn mond binnen. Het grote argument van elk nieuw snufje is dat het milieuvriendelijk zou zijn. Ik snap dat papieren doekjes een aanslag zijn op het Amazonegebied, maar hoeveel stroom kost het om die miniwindtunnels draaiende te houden?

En sinds wanneer mogen wij mensen geen water meer drinken. Dat is toch een grondrecht? Onmogelijk gemaakt door kranen, die alleen werken als je een verkapte Hitlergroet brengt, maar zodra je mond in buurt komt, stopt de aanvoer. Alsof het is uitgevonden door een woestijnnomade die ons westerlingen de pijn wil laten ervaren van een fata morgana. Ik heb tegenwoordig altijd ducttape op zak voor het geval ik water wil drinken. En het einde is nog niet in zicht. De nieuwste ‘verbetering’ is een metaalachtige T boven de wasbak. In het midden zit een kraan met lasersensoren, onder het linkeruiteinde kun jij je handen drogen en rechts zit een sensor voor de zeep. Fantastisch. Als je wil drinken en je hoofd onder de kraan houdt, krijg je zeep in je ogen terwijl je nekharen worden geföhnd.

Boven op urinoirs, waar je vroeger een drankje kon neerzetten, zitten nu opeens beeldschermen. Waarom? Het is bewezen dat tijdens het plassen veel goede ideeën opdoemen, dus waarom zouden we die handeling willen verstoren met een reclame voor viagra?

Ik koester wc’s waar de industriële revolutie nog niet heeft plaatsgevonden. Mensen die als een overspannen verkeersregelaar zwaaien naar een apparaat, om er na paar minuten achter te komen dat er gewoon nog een ouderwetse draaiknop aan de zijkant zit. Goddelijk. Daar kan ik uren naar kijken. Tot het licht automatisch uitgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden