Column Arnon Grunberg

Ik hanteer het principe: liever was ik er niet geweest, nu ik er ben wil ik nog een tijdje blijven

Een vliegveldhotel is een prachtige plek om te sterven. Op een druilerige ochtend bracht ik enkele uren door in kamer 2122 van het vliegveldhotel van Brussel. Een mens moet soms overdag slapen en een app (Dayuse) stelt de gebruiker in staat een hotelkamer voor een paar uur te vinden tegen een schappelijke prijs. Eerst slapen, dan sterven. Het Duits kent het woord Stundenhotel, maar daaraan kleeft de connotatie van het clandestiene, betaalde seks, de affaire.

Kamer 2122 keek uit op een parkeergarage, in afwachting van de slaap las ik een interview van Ianthe Sahadat in de Volkskrant met criminoloog en antropoloog Janine Janssen. ‘Maar vindt een hond het prettig om huisdier te zijn?’, vraagt Janssen zich af.

Een goede vraag. Geen dier vindt het prettig geslacht te worden, maar allicht zijn veel honden tevreden als huisdier.

Vindt een mens het prettig om bijvoorbeeld in Afghanistan geboren te worden of is Luxemburg toch een betere plek om ter wereld te komen? Dat de Afghaan, als hij eenmaal handelingsbekwaam is, zich in Luxemburg kan vestigen, is, een paar uitzonderingen daargelaten, bezijden de waarheid. Het casino dat noodlot heet genereert voortdurend onrecht.

Vinden mensen en andere dieren het überhaupt prettig geboren te worden? Ik hanteer het principe: liever was ik er niet geweest, nu ik er ben wil ik nog een tijdje blijven.

Janssen spreekt net als bijvoorbeeld de filosoof Peter Singer over speciesisme. Het is inderdaad twijfelachtig of het overleven van de mensheid belangrijker is dan dat van de bijen. Je kunt zeggen dat de bijen geen Dostojevski of Bach hebben voortgebracht, maar de bijen zal dat worst zijn, veel mensen ook.

De ochtend was voorbij, kamer 2122 diende verlaten te worden. Ik keek om me heen en besloot de strijd om het overleven op zo beschaafd mogelijke wijze voort te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden