Opinie

Ik had Baudet nooit mijn nummer gegeven als hij mij bij de keel had gegrepen

Misschien moet Baudet zich met Blanc lekker veilig terugtrekken achter een terp op een of ander eiland waar ze de dagen van weleer kunnen recreëren.

Barbara Wegelin en een blijkbaar 'heel nare' jonge vrouw.
Thierry Baudet bij De Wereld Draait Door. Beeld Screenshot DWDD
Thierry Baudet bij De Wereld Draait Door.Beeld Screenshot DWDD

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: een Goede Vrijdag, jaren geleden, vroeg Thierry Baudet om mijn nummer na het luisteren naar een uitvoering van de Matthäus-Passion. Ik gaf hem dat. Daar bleef het verder bij, maar dat doet verder weinig ter zake. Wat wel ter zake doet, is dat ik hem dat nummer nooit had gegeven als hij mij, zoals 'beroepsversierder' (of: 'beroepsgriezel') Julien Blanc adviseert, bij mijn keel had gegrepen; laat staan als hij mij daarna met mijn hoofd richting zijn kruis had getrokken. En dat weet Baudet heel goed.

Ik keek daarom met grote verbazing naar de verdediging van de methodes van Blanc door Baudet in De Wereld Draait Door afgelopen donderdag. Baudet was daar om zijn opiniestuk van gelijkluidende strekking toe te lichten. Om hem van repliek te dienen was Geraldine Kemper uitgenodigd. Zij slaagde daar matig in. Gelukkig waren tafelheer Filemon Wesselink en Matthijs van Nieuwkerk zelf zeer wel in staat om Baudet met de krankzinnige ideeën van Blanc te confronteren.

Fred Flinstone-achtige man

Wat Kemper had moeten zeggen is dat vrouwen houden van grappige, intelligente, ad-remme mannen; van mannen die aandacht aan vrouwen geven zonder opdringerig te worden; van mannen die vrouwen laten merken dat ze hen ook slim en aantrekkelijk vinden.

Wat Blanc daarentegen beweert over de wisselwerking tussen mannen en vrouwen tijdens het flirten of in de slaapkamer, en Baudet verdedigt, staat hier mijlenver vanaf. Die rolverdeling bestaat uit veel meer lagen dan een Fred Flinstone-achtige man die een gewillig en week geworden vrouwtje over zijn schouder slingert om haar, zoals Blanc zegt, 'te pakken'.

Natuurlijk willen vrouwen geen man die als een bleue bakvis bij alles wat hij doet vraagt of het wel goed en prettig is, maar evenmin willen vrouwen een man die geen enkele aandacht besteedt aan wat voor haar aangenaam is omdat hij in de veronderstelling verkeert dat zij sowieso wild wordt van een man die doelbewust gaat voor waar hij zelf zin in heeft, whatever that may be.

De simpele recht-op-en-neer oerman

Bovendien wisselt de dynamiek tussen mannen en vrouwen die elkaar verleiden of met elkaar het bed delen: de ene keer is de man dominanter dan de vrouw, de andere keer omgekeerd. De simpele recht-op-en-neer oerman die Blanc en Baudet presenteren als aantrekkelijk voor vrouwen komt hier niet bij in de buurt.

Ondertussen is Baudet zich wel uitstekend aan het ontwikkelen als de poster boy voor de 'hardwerkende gewone Hollander', inmiddels blijkbaar versmald tot de 'hardwerkende, gewone, Hollandse man'.

Deze figuur is vooral een heel bang type: bang voor migratie, bang voor allochtonen, bang voor Europa, bang voor de moderne skyline van Rotterdam, met heimwee naar de gulden en tijden die voorspelbaarder en overzichtelijker waren dan de dagen waarin wij nu leven. Bij dit rijtje kunnen we dus nu optellen: bang voor de moderne, zelfverzekerde vrouw.

Misschien moet Baudet zich met Blanc lekker veilig terugtrekken achter een terp op een of ander eiland waar ze de dagen van weleer kunnen recreëren. Het schijnt dat ze voor de kust van Dubai heel goed zijn in het terugveroveren van land op zee. Bovendien kan dit dolgezellige eiland dan ook plaats bieden aan de mannen van IS, die er vergelijkbare ideeën op na houden over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Welcome to the middeleeuwen. Ik blijf lekker hier met echt aantrekkelijke en leuke mannen, zoals Matthijs van Nieuwkerk en Filemon Wesselink.

Barbara Wegelin, een blijkbaar 'heel nare' jonge vrouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden