Column Bert Wagendorp

Ik ga het ‘kneiterlinkse’ Amsterdamse experiment met net zo veel belangstelling volgen als het Italiaanse

Er hebben zich na een tweede sollicitatieronde toch nog 85 kandidaten gemeld voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Nu zijn er volgens de Noord-Hollandse commissaris van de koning Remkes veertien kanshebbers met ervaring in het openbaar bestuur. Eind juli moet de gemeenteraad kiezen uit de twee overlevers van de selectieprocedure en dan gaat het echt los, in de hoofdstad van het land.

Het zou me als inwoner van een rustig provincieplaatsje worst wezen wie er burgemeester van Amsterdam wordt, als zich daar de komende jaren geen interessant politiek experiment gaat afspelen, waarin de burgemeester ongetwijfeld een rol gaat vervullen. Iedereen heeft het dan wel over het Italiaanse experiment met de populisten van Vijfsterren en Lega, maar intussen hebben ze in Amsterdam een ‘kneiterlinks’ college gekregen.

Ze hebben daar wel eerder linkse meerderheidscolleges gehad, tussen 2006 en 2010 nog met PvdA en GroenLinks en in 1974 zelfs met de communisten. Maar dat waren andere tijden. Nu is Amsterdam met GL, PvdA, SP en D66 een links eiland – zelfs in overwegend linkse steden als Utrecht en Groningen zit de VVD in het college om te voorkomen dat de betreffende enclaves veranderen in Hollandse ­Venezuela’s. Alles is relatief, en in een tijd en een land waarin rechts-conservatisme de boventoon voert, is het Amsterdamse college kneiterlinks, om niet te zeggen radicaal en extreem-links. De revolutie dreigt.

Afgelopen zaterdag stond in De Telegraaf – nu eindelijk ook een verzetskrant – een artikel van Bert Dijkstra. Die had zich Amsterdam in gewaagd en vatte de situatie die hij aantrof samen: autohaat, regelzucht, kraaktolerantie, toeristennijd en wetteloze jungle. Ik ken Bert nog van vroeger, toen was hij ook al goed in kernachtige formuleringen waarom je altijd hartelijk kon lachen. Voortaan heet Amsterdam in de krant van wakker Nederland Stalingrad aan de Amstel, een republikeinse vrijstaat waar fatsoenlijke hardwerkende burgers én de laatste Telegraaf-abonnees het leven onmogelijk wordt gemaakt.

In Amsterdam worden de autobezitters de stad uitgepest met parkeertarieven die direct gericht zijn op je faillissement, en anders wel door als dollemannen fietsende illegalen op weg naar hun kraakpand. Alle daken liggen er straks vol met zonnecollectoren omdat Amsterdam van de Grote Roerganger Groot Wassink zonodig de groenste stad van Europa moet worden. Toeristen worden verdreven naar Marken en de Keukenhof en ondernemende vastgoedtypes als Bernard van Oranje zullen elders een goed heenkomen moeten zoeken, achernagezeten door SP-­wethouder van wonen Ivens, die zijn biografie op de SP-site veelzeggend genoeg eindigt met ‘Leve de republiek!’

Niet voor niets luidde premier Rutte op het laatste VVD-congres de noodklok: Amsterdam valt ten prooi aan de links-elitaire deftige bakfietsenmaffia. Het moet niet veel gekker worden of het leger grijpt in, desnoods laat Rutte onwillige generaals fusilleren.

En dan komt er dus waarschijnlijk ook nog een retelinkse vrouwelijke burgemeester, wat ongetwijfeld pas het begin is van de diversiteitsgolf die de stad als een ­mokerslag zal treffen. In Haarlem hebben ze regenboogzebra’s, begreep ik, maar in Amsterdam zullen ze niet rusten voor ze een continue regenboog boven de stad hebben gecreëerd, als symbool van de nieuwe tijden.

Dat fascinerende experiment ga ik met minstens evenveel belangstelling volgen als dat in Rome en omstreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.