Opinie

'Ik denk wel eens: Leon de Winter is geen Joodse schrijver, maar een schrijvende Jood'

Waarom weet Leon de Winter zijn Joodse afkomst toch overal tussen te frommelen, ook als het geen functie heeft?, vraagt Jeroen van Rossum zich af. 'Vreemd. Net als zijn gewoonte om overal racistische complottheorieën vol wraak en afgunst voor te bedenken.'

Leon de Winter.Beeld ANP

In zijn opiniestuk over de heksenjacht op Badr Hari noemt Leon de Winter zichzelf een rotjood. Badr Hari - de verdachte bokser die na drie dagen hongeren ondanks een horecaverbod toch maar ergens een broodje ging eten, omdat Estelle Gullit waarschijnlijk nog geen ei kan bakken - was de kutmarokkaan waar de zelfbenoemde rotjood sympathie voor had. Leon de Winter, de professionele rotjood van Nederland.

Framen
Wat is dat toch met Leon de Winter, dat zelfs als er geen enkele aanleiding toe is zijn Joodse afkomst te betrekken in zijn stukken of interviews, hij het er toch tussen weet te frommelen? Bovendien wist hij in dit stuk Badr Hari nog even als kutmarokkaan te framen, terwijl ik vermoed dat diens losse handjes relevanter zijn voor vervolging dan zijn afkomst. Het zal de rechter een rotzorg zijn of Badr Hari uit Marokko komt.

Hoewel het (ook) in dit stuk geen functie heeft, kan Leon de Winter toch niet laten zichzelf zijn favoriete etiket op te plakken. Voor hoeveel procent bestaat het karakter van Leon de Winter eigenlijk uit zijn Joods-zijn? Ik krijg weleens het idee dat Leon de Winter geen joodse schrijver is, maar een schrijvende Jood. Vreemd.

Net als zijn gewoonte om overal racistische complottheorieën vol wraak en afgunst voor te bedenken. Want niet alleen Badr Hari mag Leon tot zijn verdedigers rekenen. Ook Bram 'handje contantje' Moszkowicz zou volgens de Winter weleens onterecht het slachtoffer kunnen zijn van jaloerse en zelfs antisemitische rancune. (Zie zijn ingewikkelde complotconstructie, compleet met verwijzing naar WOII via Moszkowicz senior in de Volkskrant van 25 september.)

Hokje
Ik wil best geloven dat Leon de Winter zijn Joodse afkomst koestert, en dat is zijn goed recht. Net als zijn beroep, politieke voorkeur, geaardheid, zelfs zijn lievelingskleur; het zijn allemaal onderdelen van de identiteit van Leon de Winter. Maar soms lijkt het alsof hij de balans een beetje kwijt is.

Alsof hij er zeker van wil zijn dat werkelijk iedereen in Nederland meteen aan het woord 'Jood' denkt, als zijn naam de revue passeert. En alsof we allemaal een eng hokje moeten uitkiezen om de wereld van Leon de Winter overzichtelijk te houden. Zeker iemand die beweert niet religieus te zijn en bovendien een naoorlogs geboortejaar heeft, zou uit meer dingen mogen bestaan dan Joods-zijn.

Jeroen van Rossum is arbeidsmarkt- en communicatiespecialist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden