ColumnJoy Delima

Ik dacht: ‘Het is nu toch al te laat, die eventuele soa heb ik nu sowieso’

Joy Delima Beeld
Joy Delima

Door seks als een geheim te behandelen, blijven veel jonge mensen onnodig onzeker. Actrice Joy Delima (26) schrijft erover in klare taal. Deze week: stealthing.

Joy Delima

Wanneer je seks hebt met een man en hij vervolgens zonder jouw toestemming stiekem het condoom afdoet of geen condoom gebruikt, heet dat: stealthing. Ik hoorde dit woord voor het eerst in 2020 toen ik de serie I May Destroy You van Michaela Coel bekeek. In de serie heeft het personage Arabella (gespeeld door Coel) seks met een collega. Als ze, nadat hij is klaargekomen, opmerkt dat hij geen condoom meer draagt en hem daar vervolgens naar vraagt zegt hij onschuldig: ‘Ik dacht dat je het kon voelen.’

In plaats van boos te worden, gaat ze samen met hem naar de nachtwinkel, koopt de morning-afterpil en wandelt nog even met hem over straat. Als ze een paar dagen later in een podcast hoort dat dit fenomeen een naam blijkt te hebben, stealthing, en erachter komt dat mannen elkaar tips geven op fora om met deze vorm van seksueel geweld weg te komen, staat Arabella stil bij wat hij haar heeft aangedaan. Het was dus een vooropgezet plan.

Terwijl ik op het puntje van mijn stoel deze aflevering bekeek, belandde ik in een soort dé­jà vu.

Ik ben twee keer het slachtoffer geweest van stealthing. Maar het was pas toen ik I May Destroy You zag, dat ik woorden kon geven aan wat er toen met mij was gebeurd.

Ik weet nog goed dat ik, de eerste keer dat het mij gebeurde, zo verbaasd was dat ik er op het moment zelf niets van kon zeggen. Het was de allereerste keer dat ik seks had na mijn ontmaagding en de relatie van twee jaar die daarop volgde. Ik kende deze man al een tijdje via werk, dus ik vertrouwde hem. Hij zei me dat ik moest gaan liggen en mijn ogen moest sluiten. Terwijl ik nog dacht dat hij mij zou vingeren of beffen, voelde ik hem ineens in mij stoten. Ik schrok en wilde er iets van zeggen, maar dacht toen: ‘Het is nu toch al te laat, die eventuele soa heb ik nu sowieso.’

Nadat hij zijn hoogtepunt over mijn torso had verspreid zei hij hijgend en tevreden: ‘Zo, klaarkomen is echt lekker!’ Ik staarde in vrouwelijke teleurstelling naar het plafond. Hij durfde die zin uit te spreken nadat hij geen enkele moeite had gedaan om mij een orgasme te bezorgen. Het lef. Toen we even later een banaan aten in de keuken vroeg hij ineens: ‘Je bent wel aan de pil, toch?’ ‘Nee’, zei ik terwijl ik hem strak aankeek. Ik liet hem zo lang mogelijk hangen in de paniek die zichtbaar werd in zijn ogen. Voor het eerst die avond voelde ik macht. ‘Waarom zei je dat dan niet?’ Hij legde zijn banaan neer. ‘Ja, je zat al in me voor ik iets kon zeggen’, zei ik heel casual terwijl ik het laatste stukje van de banaan in mijn mond propte. Hij keek me aan alsof ík degene was die gek was geworden. ‘Ja, ik ben aan de pil, maar het was niet tof van je hè, om zomaar zonder condoom in me te komen.’ Hij lachte opgelucht. ‘Ja ik fok niet met condooms man, dan voel ik niks en kom ik niet.’

Ik wou dat ik het recht had gevoeld om boos op hem te worden en ‘Wat de fuck doe je?!’ te schreeuwen toen ik hem in me voelde. Om hem te laten betalen voor de soa-test die ik drie weken later uit voorzorg deed. Hij was 30 en deed dit niet omdat hij dom of onervaren was, maar omdat hij simpelweg vond dat zijn genot voor mijn seksuele gezondheid ging. Voor mijn veiligheid. Wat ik wilde, deed er voor hem niet toe.

Stealthing is niet strafbaar, maar je kunt er wel aangifte van doen. Je stemde immers in met veilige seks en niet met onveilige. Dat wist ik die avond niet, maar nu weet jij het wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden