Ik ben verbijsterd dat de wereld dit toestaat

De ingezonden brieven van zaterdag 5 september.

'Ik bid dat er een hemel bestaat voor dit dode kleutertje' Beeld ap
'Ik bid dat er een hemel bestaat voor dit dode kleutertje'Beeld ap

Ik ben verbijsterd

Het gebeurt me eigenlijk nooit dat een foto in de krant me tot tranen roert. Slechts een gevoelloos mens zal niet geraakt zijn door de foto van het dode aangespoelde kleutertje. Het kindje dat in de ochtend met zorg aangekleed is, een rood truitje en blauw broekje, door ouders die weten dat deze dag het verschil zal gaan maken. Hoe wanhopig moet je zijn om met je twee kleine kinderen een door oorlog geteisterd land te verlaten? Natuurlijk moeten we deze mensen opvangen, verzorgen, troosten, koesteren. Maar ondertussen moeten we kijken naar de oorzaak, en daar wat aan doen.

Ik ben verbijsterd dat Assad in Syrië nog steeds de scepter zwaait.

Ik ben verbijsterd dat er in Europa muren gebouwd worden om deze ongewenste bezoekers buiten landgrenzen te houden.

Ik ben verbijsterd dat de wereld dit toestaat.

Vanochtend kleedde ik mijn kleuter aan. Een truitje, een broekje. Ik werd boos, hij schoot niet op, school zou al snel beginnen. Bij thuiskomst keek ik weer naar de foto in de krant. Ik huil, om het kindje dat daar ligt aan het strand, wiens toekomst, waar zijn ouders grote risico's voor namen, hem ontnomen is. Ik neem me voor om straks, als de school uit is, mijn kleuter te knuffelen, vast te houden, en ons gelukkig te prijzen, dat wij hier geboren zijn, in een veilig en tolerant land. Het had zomaar anders kunnen zijn.

In mijn woede en mijn onmacht, steek ik een kaarsje aan, en bid dat er een hemel bestaat voor het kleine dode kleutertje.

Petra Schlooz, Wageningen

Nieuwe stad

Laten we het volgende plan realiseren: een nieuwe stad in Nederland. Waar de (Syrische) politieke vluchtelingen allemaal welkom zijn. Een nieuwe stad waarin zij zelf alles organiseren, van de bouw van huizen, scholen en een ziekenhuis, verbouwen van groente en fruit, het installeren van zonnepanelen tot de toelating van nieuwe vluchtelingen.

In plaats vandat wij investeren in soldaten om in de regio een enclave te realiseren, investeren we in de bouwmaterialen voor de nieuwe infrastructuur.

Om de onderlinge ruilhandel in deze stad betaalbaar te houden kiezen we een nieuwe, eigen muntsoort. Uiteraard kan deze stad geld lenen en haar eigen 'staatsschuld' opbouwen. Omdat arbeid in deze stad goedkoop zal zijn zijn, en dus ook de primaire levensbehoefte goedkoop, zal dit om een zeer overzichtelijke schuld gaan. Belasting betalen gaan we in deze stad pas over vijf jaar realiseren.

Geleidelijk aan zal er intensiever verkeer tussen de mensen uit deze stad en ons land ontstaan: arbeidskrachten die zeer welkom zijn voor ons land op korte termijn. En tegen die tijd ook 250 duizend extra klanten voor onze bedrijven, met hun eigen koopkracht. Nederland is gewoon een stukje groter en wijzer. Misschien zijn zelfs twee steden wel haalbaar.

Gerard Bos, Maastricht

Belang bij ellende

De ellende van oorlogsvluchtelingen kent vele facetten, maar iets wat sterk onderbelicht blijft, is dat er ook heel veel mensen direct of indirect belang hebben bij deze ellende en dan bedoel ik niet alleen mensensmokkelaars, maar ook wapenhandelaren en de wapenindustrie.

Waar komen de wapens vandaan die in landen als Syrië, Irak, Jemen en Afghanistan de ellende veroorzaken? De economieën, en daarmee een groot deel van de inwoners van landen als de VS, Rusland, Duitsland, China, Engeland en Frankrijk, zijn voor een aanzienlijk deel afhankelijk van deze industrie en die handel floreert alleen als er ellende is.

Eric Molleman, Groningen

Hele wereld

Als Merkel stelt dat de hele (!) wereld toeziet hoe Europa het vluchtelingenprobleem oplost, is het dan vreemd dat ik mij afvraag waarom dan niet 'de hele wereld' zich hiervoor inspant?

Thanneke van de Wiel, Culemborg

Arabische 'broeders'

Om te beginnen is het vreselijk wat de vluchtelingen door moeten maken, maar wat ik niet kan begrijpen is dat landen zoals Saoedi-Arabië en Koeweit geen vluchtelingen toelaten, en ook nog eens tot de rijkste landen ter wereld behoren. Dit zijn moslimlanden en ik dacht altijd dat de moslim-'broeders' elkaar helpen. Het ergste is nog dat deze landen verschillende moslimgroepen met wapens en geld steunen. Saoedi-Arabië en Turkije steunden in het begin zelfs IS. We hebben de alawieten, sjiieten en soennieten, en die vluchten allemaal naar het 'ongelovige' Westen om later mogelijk hier weer tegen elkaar te gaan vechten.

Carel van Wijland, Ede

Wilders in Zeewolde

In het artikel over het nieuwe asielzoekerscentrum in Zeewolde krijgt de negatieve opstelling van het Kamerlid Wilders alle aandacht, die nog wordt versterkt door een imposante foto (Ten eerste, 4 september).

Tijdens de raadsvergadering van 3 september was hij slechts een van de dertien insprekers. Daarvan waren er zeven duidelijk vóór de opvang van vluchtelingen in Zeewolde en twee duidelijk tegen, dat waren Geert Wilders en een mevrouw van een facebook-actie tegen het azc. De anderen waren niet echt tegen de komst van een azc, maar hadden voornamelijk vraagtekens bij procedures, locatiekeuze of het gewenste aantal mensen.

Met de tegenstand valt het dus wel mee. De indruk wordt echter gewekt dat er grote weerstand is en enorme sociale onrust onder de bevolking van Zeewolde.

Er wordt gerefereerd aan lokale facebook-pagina's waar de gemoederen hoog zouden oplopen. Ik vind het beangstigend dat die berichten zo serieus worden genomen. Die berichten blijken vaak anoniem, komen van meerdere accounts van dezelfde personen en zijn helaas regelmatig van een mensonwaardig en bedenkelijk niveau. Voorstanders halen de pers wat minder gemakkelijk, ze zijn wellicht wat te bescheiden. Zoals mijn moeder dan altijd zei: 'Ze zijn te netjes.'

Hans Brouwer, Zeewolde

Sniffen, maar doen ho maar

Europa staat in brand en ons kabinet en onze volksvertegenwoordiging staan aan de kant. Kamerleden sniffen hun emotie weg bij de microfoon van de Tweede Kamer. De leden van het kabinet zwijgen in alle talen over hun eventuele standpunt met betrekking tot de opvang van vluchtelingen. Laat staan dat ze wat ondernemen. En dat terwijl de Nederlandse bevolking schreeuwt om een standpunt van de politiek en in arren moede maar zelf initiatieven neemt.

Gelukkig is er dan opeens een burgervader uit Zeewolde, die zijn nek durft uit te steken. Hulde aan hem. Onze volksvertegenwoordiging en regering zouden zich moeten schamen.

Alexander Heijnis, Woerden

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden