'Ik ben trots dat ik tot de eliteclub der antisemieten word gerekend'

Twistgesprek met antizionist Hajo Meyer.

Chris Rutenfrans

U steunt de hulpvloot naar Gaza te gaan. Waarom?
Omdat de Israëlische bezetting van Palestina wreed en onmenselijk is. Voor mij is het jodendom de opdracht in Leviticus: ‘De vreemdeling die onder u woont, zult u behandelen als iemand die onder u geboren is. Hij is net als jij. Ook jij bent vreemdeling geweest in Egypte.’ Het zionisme is daar totaal tegengesteld aan.’

Moet Israël ook Hamas liefhebben dat Israël wil vernietigen?
Hamas is een reactie op de bezetting. De eerste aanslag van Hamas is in 1994 gepleegd, twee weken nadat een Israëliër 29 Palestijnen had doodgeschoten in een moskee. De zogenaamde vredesvorst Rabin heeft toen niet de bende van die moordenaar opgerold, maar huisarrest bevolen voor alle Arabieren in Hebron. Toen heeft Hamas voor het eerst een bus gekaapt en opgeblazen.

Hamas wil Israël vernietigen.
Israël maakt geraffineerd gebruik van het onderlinge geruzie van de Arabieren. Erger dan echte massamoord is zorgen dat de groep die je wenst te vernietigen, zichzelf vernietigt.

De ellende van de Palestijnen is niet te wijten aan Israël, maar aan hun eigen leiders en de omringende Arabische landen.
De Arabische landen laten de Palestijnen volkomen in de steek. Maar het kwaad ligt in het zionisme dat eind 19de eeuw is ontstaan uit chauvinisme, nationalisme en kolonialisme.

Dat geldt toch voor alle staten. Waarom mogen alleen joden geen staat hebben?
Omdat na 1945 die begrippen in de prullenbak zijn gegooid.

Hef dan alle staten op. Als Israël niet langer mag bestaan, dan Nederland ook niet.
De joden komen van buiten.

Ach kom, we komen allemaal van buiten. De Palestijnen hadden in 1948 ook een staat kunnen stichten. Maar dat wilden ze niet. Ze wilden de joden eruit gooien. Na de stichting van Israël is het meteen aangevallen door de omringende landen. Toen zijn inderdaad mensen verdreven. Dat heb je in oorlogen.
Ik geloof Ilan Pappé dat die verdrijving gepland was. Al in 1937 zei Ben Goerion: ‘We moeten de Arabieren uit Galilea verdrijven door ze te doden en te intimideren en hun land te confisqueren’.

Maar als er etnische zuivering heeft plaatsgehad hoe kunnen dan nu een miljoen Arabieren in Israël wonen, die het daar beter hebben dan de Arabieren in de Arabische landen. Waarom zijn die dan niet etnisch gezuiverd?
Ze hebben het daar goed, omdat Palestijnen behoren tot de meest ontwikkelde Arabieren, zodat ze goede opleidingen en banen hebben. Ik heb het in nazi-Duitsland voor de oorlog ook nog goed gehad. Ik kon daar in 1938 nog vredig naar school.

Maar die Arabieren in Israël hebben toch niets te vrezen?
Hier worden we het niet over eens.

Bent u het eens met Hamas dat Israël vernietigd moet worden?
Nee. Israël moet de nederzettingen ontmantelen en de muur afbreken.

Door die muur zijn er geen aanslagen meer in Israël.
Dat komt niet door die muur. De Palestijnse Autoriteit onder Abbas collaboreert. Er waren ook geen aanslagen in Noorwegen onder Quisling tijdens de Duitse bezetting.

De toestand op de Westoever was voor de bouw van de muur dezelfde als daarna. Daarvoor had je wel aanslagen en nu niet meer.
Het Internationale Gerechtshof heeft de muur veroordeeld, omdat hij kilometers buiten de grenzen van 1967 loopt.

U juicht die vloot naar Gaza toe, terwijl daar heel dubieuze organisaties aan meedoen. Zo is de Israa een voortzetting van de Stichting Al-Aksa, die geld inzamelde voor de terreurbeweging Hamas, die in zijn statuten heeft staan dat alle joden dood moeten. De misdadige partij is Israël! De rest is weerstand tegen bezetting en racisme. Er is nu een open brief van een groot aantal vrouwen van rabbijnen om jonge vrouwen te verbieden te werken in de buurt van jonge Arabieren. Dat doet denken aan de rassenwetten van de nazi’s. Die heb ik aan de lijve ondervonden.

U schermt er altijd mee dat u Auschwitz-overlevende bent, maar de Duitse journalist Henryk Broder heeft u een antisemiet genoemd, en dat mocht hij doen van de Duitse rechter.
Daar ben ik trots op. Mensen als Gretta Duisenberg, Dries van Agt, Jimmy Carter, Noam Chomsky worden allemaal antisemiet genoemd. Ik vind het fijn dat ik behoor tot die eliteclub. Vroeger was een antisemiet iemand die iets tegen joden had, nu iemand die niet wordt gemogen door zionistische joden.

U vindt dat de joden geen land mogen hebben.
Dat vind ik, ja. Joden zijn geen volk, want daarvoor heb je een gemeenschappelijk land, een gemeenschappelijke geschiedenis en een gemeenschappelijke taal nodig. Joden leven in alle landen en spreken alle talen ter wereld.

Uit alle moslimlanden zijn de joden de afgelopen decennia verdreven. Maar gelukkig konden ze naar Israël. En Israël bloeit.
Israël is een handelaar in angst. Alle beveiligingssystemen worden door Israël geleverd. Daarom ben ik ook voor een strenge boycot.

Met een boycot zouden we onszelf zwaar benadelen. Geen mobieltjes en pc’s meer.
Ik heb 34 jaar bij Philips gewerkt, ik weet wat we zelf kunnen. We hebben Israël op dat gebied niet nodig.

Het gaat heel slecht met de Arabische wereld. Dan komt daar een joodse staat en die groeit en bloeit dat het een lieve lust is. Is dat niet de ware reden voor de anti-Israël houding? Jaloezie?
Dat is een zionistisch sprookje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden