ColumnARTHUR VAN AMERONGEN

Ik ben #TeamBromsnor wat het trammelant in de kansenwijken betreft

null Beeld
ARTHUR VAN AMERONGEN

De inheemse jongeren vervelen zich sowieso al stierlijk in mijn bejaardenreservaat maar deze zomer spant de kroon qua ledigheid. Normaliter organiseert ieder gehucht in juli en augustus festas de verão rond de dorpspomp maar die zijn dankzij corona allemaal afgelast. Het enige verzetje is motorcrossen door natuurgebied Ria Formosa en ’s nachts neuken in de auto op de parkeerplaats voor mijn hut. De volgende dag glij ik dan uit over de kapotjes en moet ik oppassen dat mijn hondjes die niet leegslurpen.

Toen ik hier net woonde, bezocht ik de zomerfeesten uit beleefdheid én omdat ik antropologie als bijvak had op de Universiteit van Amsterdam. Daar zat ik dan te observeren, in een plastic kuipstoeltje tussen de stokoude boertjes. Op het podium jammerde een meneer achter een elektronisch orgel, de dorpsjeugd stond bier te hijsen bij een kraampje van Superbock of Sagres en ik wilde dood.

De jongeren vervelen zich dus te pletter maar dat wil niet zeggen dat ze daarom maar de Nationale Republikeinse Garde (GNR) gaan bekogelen met vuurwerk, stenen en molotovcoctails. Dat loopt namelijk slecht voor ze af want de Garde spaart de roede niet.

Volgens sommige Nederlandse deskundologen komen de rellen in de Schilderswijk, Kanaleneiland, Knokke en Blankenberge voort uit verveling. Sociologen van de marxistische persuasie zullen het een sociaal-politiek oproer van het lompenproletariaat noemen. Ook vinden zij het vanzelfsprekend wanneer ‘uitgehongerde’ demonstranten eerst proletarisch gaan winkelen in dure sportschoenenzaken in Seattle en Portland alvorens de knorrende magen te vullen.

Ik ga als gepensioneerde punk echt niet roepen dat de politie mijn beste vriend is, maar ik merk wel dat ik #TeamBromsnor ben wat het trammelant in de kansenwijken betreft. Ik moest aan de gemoedelijke veldwachter uit de legendarische televisieserie Swiebertje denken toen ik deze waarschuwing op het Twitter-account van de politie in Den Haag zag: personen die van plan zijn om mee te gaan doen aan rellen in de #Schilderswijk zullen worden tegengehouden.

Dat zal die jongeren leren! Bromsnor dreigde tenminste nog Swiebert op te sluiten in het hok onder de toren. De landloper kwam er genadig vanaf met een foeigesprek maar kreeg zeker geen ‘kopjen thee’ als beloning.

Drs. P. zong ooit:

De keukenmeid was bezig met de vaat

En niet verdacht op onze handgranaat

Heur laatste uiting was een blik vol haat

Kattekwaad.

Ik heb ooit eens een boekje, getiteld Brussel Eurabia, geschreven over de boefjes van Molenbeek. Hun kwajongensstreken, voortkomend uit verveling, ontaardden in aanslagen. Kattekwaad, kan het kwaad?

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden