Opinie

Ik ben minder trots op Nederland geworden

Maak Zwarte Piet iets minder zwart, iets minder knecht.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Sint en Piet op bezoek in Haarlem. Beeld Joost van den Broek
Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Sint en Piet op bezoek in Haarlem.Beeld Joost van den Broek

Vroeger was ik trots om Nederlander te zijn. Ik groeide op in een land met veel vrijheid, welvaart en solidariteit. Op school hoorde ik verhalen over onze zeehelden, onze schilders en onze verzetshelden. Ik was trots. Relatief weinig hoorde ik over de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Over het verhandelen van honderdduizenden slaven, over onze niet nagekomen afspraken aan Molukkers, over de genocide die we niet konden voorkomen in Srebrenica. Maar we hadden nog steeds vrijheid, welvaart en solidariteit, dus ik mocht trots zijn om Nederlander te zijn. Toch?

Ja. En ik ben nog steeds trots. Maar wel iets minder trots. Grote groepen volwassen mensen gaan een supermarkt boycotten. Reden? De chocolade en snoepgoed met afbeeldingen van Zwarte Piet blijven, maar er zal geen Zwarte Piet naar ze wuiven vanaf de winkelruit. Volwassen mensen zijn daarom boos. Zó boos dat ze hun inkopen ergens anders gaan doen. Terwijl de supermarkt haar best doet solidair te zijn met alle groepen en daarom Zwarte Piet iets minder prominent aanwezig laat zijn.

Laten we eerlijk zijn: het Sinterklaasfeest is een geweldig feest. Een onschuldig kinderfeest. Ik vind het een prachtige traditie. Feit is echter wel dat er een kleine groep Nederlanders is die de figuur van Zwarte Piet kwetsend vindt vanwege de slavernijperiode.

Zij moeten zich niet beledigd voelen wordt er gezegd, 'want zo is Zwarte Piet niet bedoeld'. Maar dat is te simpel. Kunnen blanke Nederlanders beslissen of Zwarte Piet beledigend is of niet? Nee.

Of ik voor of tegen Zwarte Piet ben? Geen van beiden. Je bent voor of tegen de doodstraf. Niet voor of tegen Zwarte Piet. Ik vind dat we rekening moeten houden met alle mensen, of ze zich nou 'voorstander' of 'tegenstander' noemen.

Wat is er mis mee om Zwarte Piet iets minder prominent te laten verschijnen? Wat is er mis mee om hem iets minder zwart en iets minder knecht te maken? Zo blijft de traditie bestaan, maar kwetsen we niemand. Kinderen zal het echt niet uitmaken. Het zijn volwassen mensen die zich boos maken.

Laten we in deze tijd waarin er zoveel ellende in de wereld is een voorbeeld geven. Laten we meer betrokkenheid tussen bevolkingsgroepen tonen. Laten we de hele discussie over Zwarte Piet in perspectief zien en ons van beide kanten niet zo boos maken. Laten we in het klein een voorbeeld geven dat we rekening houden met elkaar. Laten we weer solidair zijn. Laten we trots zijn.

Marcel Lubberts. Beeld -
Marcel Lubberts.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden