LEZERSBRIEVENZaterdag 10 oktober

Ik ben gestopt met roken. En dat niet alleen, ik was ook van mijn verslaving af

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 10 oktober.

Redactie
null Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Brief van de dag: Zo stink ik dus ook

Ik rookte 32 jaar lang. Het laatste jaar dat ik rookte, beeldde ik me regelmatig in dat ik op een kwade dag tegenover mijn arts zou ­zitten die tegen mij zou zeggen: ‘Wist u dan niet dat u van roken kanker krijgt en dat u er dood aan gaat? Er is jaar in jaar uit voor ­gewaarschuwd. En nu is het zover en komt u bij mij voor hulp’.

Natuurlijk weet ik dat geen ­enkele arts dit zou zeggen, maar ik weet wel dat ik me diep en diep zou schamen.

Ik keek vaak bij wijze van spreken van een afstandje naar mijn lichaam. Dat prachtige organisme dat niet ophield met ademhalen, mijn bloed deed stromen, mijn hart liet tikken en mij in staat stelde de handen uit de mouwen te steken. Ondanks dat het continu werd tegengewerkt door gifstoffen die door mij persoonlijk toegediend werden. Hoe trouw is dat lichaam wel niet, dacht ik. Totdat er een dag zou ­komen en het zou zeggen: nu doe ik het niet langer.

In de supermarkt was een man. Zo stink ik dus ook, dacht ik. Ik ben gestopt met roken. En dat niet alleen, ik was ook van mijn verslaving af.

Elly van der Ploeg, Hillegom

10 duizend euro

Jesse Klaver wil iedere 18-jarige 10 duizend euro geven. Het lijkt mij dan verstandiger om die uit te keren via vouchers, die ingewisseld kunnen worden voor uitgaven die aannemelijk bedoeld zijn voor hun toekomst. Lijkt mij in ieder geval minder kosten dan duizend euro voor iedere Nederlander beloven. Wat nog niet zo lang geleden door onze premier werd gedaan en niet is nagekomen.

Arko van Setten, Amsterdam

10 duizend euro (2)

Uit onderzoek zou blijken dat slechts zo’n 5 procent van de studenten verantwoord met zo’n startbedrag van 10 duizend euro kan omgaan. Hoe kunnen we het kroonprinses Amalia dan aandoen om anderhalf miljoen euro op haar rekening te storten op haar 18de?

Yvonne Hesse, Leeuwarden

Staatshoofd

Heeft iemand wel eens aan kroonprinses Amalia gevraagd wat zij zelf eigenlijk wil met haar leven? Of is het kind inmiddels zo gehersenspoeld dat ze denkt dat ze een roeping heeft, en ze zich dus keurig gaat schikken in een ­bestaan als symbool, met een levenslange uitkering, zonder enige werkelijke verantwoordelijkheid, zonder ooit haar mening te mogen geven, waarbij haar zelfs de keuze voor een levens­partner ontnomen wordt? En ­willen wij, het volk, eigenlijk wel zo’n staatshoofd?

Jan Mars, Wageningen

Koningshuis

Hoogleraar Paul Bovend’Eert doet een aantal voorstellen die de rol van de ­koning nog symbolischer maken dan die nu al is. Dan denk ik, ga een stapje verder en schaf de monarchie dan maar af. Ooit kon je bij een monarchie ten minste nog smullen van de scabreuze verhalen die er onvermijdelijk bij hoorden, met in het verleden geweldige acteurs als prins Hendrik en prins Bernhard. En wie zou in Groot-Brittannië de escapades van Charles en Andrew hebben willen missen?

Maar dat zit er bij die brave Willem-Alexander natuurlijk niet in. Als straks de lachsalvo’s rond de soap van de nieuwe buitenechtelijke prinses zijn verstomd, is ook in België weinig opwindends meer te verwachten van die saaie Filip.

Willem-Alexander lijkt mij een verstandig man. Ik zou hem adviseren: dien netjes je koningschap uit en zorg ervoor dat het land daarna weer de staatvorm krijgt die het vóór 1813 al ­eeuwen had: de Republiek der Nederlanden. Die leuke oudste dochter van hem zal er gelukkig mee zijn, daar ben ik van overtuigd.

Johan Smit, Voorhout

GGD

De oplossing voor het personeelsgebrek bij de GGD: iedereen met financiële corona­steun van de overheid verplicht mee laten draaien in een (snel)teststraat.

Myriam Lipovsky, Utrecht

Beschavingswinst

Het artikel van Arnout Brouwers staat bol van het concurrentie- en rivaliteitsdenken tussen naties . Het artikel van Theo Koelé maakte gewag van de onmacht binnen een mogelijk bindende Verenigde Naties. Je mag je afvragen wat sinds de 19de eeuw de beschavingswinst is.

J.W. Snijders, Eindhoven

Veteranen

Ergerlijk, de rol die veteranenorganisaties zich toedichten over de speelfilm De Oost. Omdat je ooit een rol gespeeld hebt in een foute koloniale oorlog, eigen je je het recht toe om op de eerste rang te oordelen over die tijd, als het om geschiedschrijving gaat of over artistieke uitingen. Een gotspe. Een voorvertoning voor oud-militairen, hoe haal je het in je hoofd. We hebben geen censuur in ­Nederland, maar artistieke vrijheid.

Als zoon van een Indië-dienstweigeraar erger ik me al jaren aan de verstikkende rol die veteranen spelen in de discussie over de koloniale oorlog om Indië. Met hun volle gewicht zitten ze op de deksel van de doofpot.

Mijn overleden vader wilde niet meedoen aan een foute koloniale oorlog, ­degenen die dat wel deden om wat voor reden dan ook, hebben geen enkel ­moreel recht om zich te bemoeien met weergave en verwerking van het koloniale verleden van Nederland. Gewoon een kaartje kopen en naar de bios, en dan fijn onderling mopperen.

Jaap Schipper, Amsterdam

Demonstreren

In een ingezonden brief in de krant van donderdag beklaagt Merinde Verbeek van Extinction Rebellion zich over het feit dat zeven demonstranten tijdens een vreedzame demonstratie vorig jaar gearresteerd zijn en nu voor de rechter moeten verschijnen. Dit is natuurlijk niet leuk voor deze zeven mensen, maar als je gaat demonstreren, straten blokkeert en geen gehoor geeft aan een oproep van de politie om je te verwijderen kan je dit verwachten.

Regelmatig lees je over mensen die hun mening zo enorm belangrijk vinden dat zij lak hebben aan regeltjes en andere mensen hinderen. Hun standpunt is de waarheid vinden zij. Helaas hebben deze clubs niet allemaal dezelfde mening.

Zelf ben ik al enkele keren ‘gegijzeld’ door actievoerders die het nodig vonden om de boel te blokkeren. Demonstreren is een groot recht, daar moeten we niet aan tornen, maar doe dit op een juiste manier.

Peter van der Weijden, Monster

Peter

Wat een spitsvondige constatering van de economieredactie, er zijn in Nederland meer bestuursvoorzitters die Peter heten dan die vrouw zijn. Reden om hardop te lachen, als het niet zo diep, diep treurig zou zijn.

Paul Doedens, Enkhuizen

Minder militair

Bij het interview met Tijs van Lieshout, commandant van de brandweer Amsterdam-Amstelland zijn meerdere foto’s afgedrukt waarop hij te zien is in ceremonieel tenue met onderscheidingsteken en andere bling-bling poes­pas. Wat moet een brandweerman in hemelsnaam met een ceremonieel tenue? Een werkpak lijkt mij meer dan voldoende.

Haal de brandweer weg uit die hele militaire context. Maak er een gewone organisatie van tot nut van het algemeen. Een nutsbedrijf. Dat geldt overigens ook voor de politie en zelfs voor het leger. Meer soldaat en minder ­militair.

Gerhard Elferink, Rhenen

Vroeg stemmen

Tweede Kamerleden Jan Paternotte en Attje Kuiken maken zich sterk voor een andere stembusgang via vroegstemmen. Flexibiliteit wordt groter en drukte wordt voorkomen. We leven echter in 2020, dus merkwaardig dat digitaal stemmen niet wordt genoemd. Een systeem via DigiD en/of toesturen van codes/vouchers kan niet moeilijk te realiseren zijn. Alle geschetste problemen opgelost. En ook diegenen die vanwege regen, ziekte, geen zin normaliter niet gaan, kunnen hun democratisch recht verzilveren.

Walter Zuidhoek, Alkmaar

Dj’s

Tiësto, Armin van Buuren, Martin ­Garrix, Hardwell, de beste dj’s ter wereld komen uit Nederland. Kunnen deze heren ons helpen om een mix van stadiongeluiden tijdens wedstrijden te verzorgen, waardoor voetbal kijken met roepende spelers in een leeg stadion voor de kijker nog enigszins leuk wordt? Krijgen we toch nog iets terug voor onze seizoenkaart.

Edwin van Rooijen, Elst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden