OpinieOp de zeepkist

‘Ik ben een van de tientallen, misschien wel honderden mensen die naar hetzelfde zoeken: een starterswoning in Zaanstad’

Annika ten Have (21) heeft de grootste moeite een starterswoning te vinden in Zaanstad: ‘Bijbouwen alleen is niet de oplossing’.

Rosanne Kropman
null Beeld Rebecca Fertinel
Beeld Rebecca Fertinel

WIE

Annika ten Have (21) uit Zaandijk

HET PROBLEEM

Er is geen betaalbare starterswoning te vinden. Ze woont al drie jaar langer dan ze had gewild nog bij haar ouders en twee broertjes van 13 en 19.

DE OPLOSSING

Meer ondersteuning voor starters.

‘Ik was 18 toen ik de vrijheid proefde. Ik liep zeven maanden stage op Ibiza en had daar een eigen plek. Ik vond het heerlijk: niet hoeven zeggen dat je later thuis bent of ergens anders blijft slapen, geen rekening hoeven houden met het gezin en helemaal je eigen gang gaan. Dus toen ik terugkwam in Nederland ben ik meteen op zoek gegaan naar een woning. Dat bleek kansloos, helemaal toen. Ik deed nog een voltijdopleiding en had geen geld, dus ik trok weer in bij mijn ouders.

‘Zij vinden het prima, hartstikke gezellig zelfs, als ik nog even blijf. Maar ze ­weten dat ik op zoek ben dus zoeken ze met me mee. Zij kunnen zich ook wel voorstellen dat je als 21-jarige klaar bent om je eigen leven op te bouwen.

‘Nu ik voltijds werk naast mijn studie zou ik makkelijker een eigen woning moeten kunnen krijgen, maar dat pakt in de praktijk toch anders uit. Noem een mailinglijst voor woningen en ik sta erop ingeschreven: Funda, Jaap, Huizenlijn. Ik speur iedere dag die mails af. Zit er wat bij? Maar op de meeste huizen kan ik niet reageren. De woningen waar ik wel voor in aanmerking kom zijn supersnel weg. Ik ben een van de tientallen, misschien wel honderden mensen die naar hetzelfde zoeken: een starterswoning in Zaanstad.

‘Van de studenten die straks in het nieuwe academisch jaar beginnen met studeren en ook een eigen plek willen heb ik – nu nog – weinig last. Die zoeken toch meer in Amsterdam, al sluit ik niet uit dat ook zij in de toekomst uitwijken naar Zaandam en Zaanstad. Maar ik concurreer wel met eind-twintigers en dertigers uit Amsterdam die ruimer willen wonen of net een kindje hebben gekregen en een tuin willen.

‘Ik zoek samen met mijn vriend. Hij is 24, werkt voltijds bij de brandweer en woont ook nog thuis. Dus ja, als hij terugkomt van een brand, schuift hij weer ­gewoon aan bij zijn ouders op de bank. Zo krijg je gekke situaties, waarin kinderen al lang zelfstandig zijn, maar toch noodgedwongen thuis blijven wonen.

‘Was het vroeger abnormaal om niet op kamers te wonen, inmiddels is dat de norm voor mijn leeftijdsgenoten. Mijn vriend en ik wíllen samenwonen, maar dat we samen zoeken heeft ook een praktische kant: zo voldoen we meestal wel aan de inkomenseis voor een huur­woning. Die is meestal zo’n vier keer de huur. Duizend euro voor een woning is lang niet gek meer hier, die woningen zijn dan ook zo weg. Meestal is het duurder en gaan de prijzen richting de 1.300 euro in de vrije sector.

‘Ik verdien net te veel voor een sociale huurwoning, en kopen kan niet op mijn salaris alleen. Bovendien zijn er voor sociale huur zo veel voorrangsregelingen dat de wachttijd nog jaren is. Kopen ­samen met mijn vriend kan weer wel, maar dat is niet de ideale oplossing. We zijn allebei nog jong, en je wilt eerst even proberen hoe het is om samen te wonen. Koop je samen, dan ben je meteen financieel verbonden en afhankelijk van ­elkaar.

‘Ik zou willen dat er een regeling komt voor starters, want bijbouwen alleen is niet de oplossing. Ik zou al enorm geholpen zijn bij huurders die geen in­komenstoets vragen. Ook hulp bij het krijgen van een lening zou fijn zijn, al wil ik het liefst een huurwoning.

‘Maar die veranderingen zie ik eerlijk gezegd niet snel gebeuren, dus voor nu heb ik een tussenoplossing. Ik zorg ervoor dat ik zo min mogelijk thuis ben. Doordeweeks werk ik overdag en ben ik ’s avonds of sporten of naar school. In het weekend zijn mijn vriend en ik vaak bij vrienden van ons die wél een eigen huis hebben. Zo hou ik het nog leuk bij mijn ouders, je wilt ook niet dat je ­helemaal genoeg van elkaar krijgt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden