Iets meer dan negen ton had ik de nar van de wielergeschiedenis wel gegund

null Beeld
Peter Winnen

Ik kan me niet voorstellen dat Floyd Landis blij is met zijn bonus van 900.000 euro. Het hadden er om en nabij de twintig miljoen kunnen zijn. Een vieze tegenvaller voor Floyd. Lance Armstrong daarentegen zal met genoegen die negen ton neerleggen voor zijn meest uitgesproken Judas. Een kus hoeft hij er niet eens voor retour.

Hoe zat het ook alweer? In 2010 spande Floyd Landis uit wraakzuchtige motieven - hij kreeg na zijn dopingschorsing geen plaats in de ploeg van Armstrong - een zogenaamde klokkenluiderszaak aan tegen de Texaan omdat deze de Amerikaanse overheid benadeeld zou hebben door in het shirt van het overheidsbedrijf US Postal zichzelf op te poetsen met allerhande doping. Uiteindelijk stapte ook de overheid in. Een claim van tegen de honderd miljoen dollar hing Armstrong boven het hoofd. Klokkenluider Floyd had recht op een kwart.

Vorige week schikte Armstrong: omgerekend 4,3 miljoen euro. En hij kreeg meteen weer praatjes. Dat hij blij was eindelijk vrede te hebben getekend met US Postal, de ploeg waar hij met zoveel plezier en overtuiging voor gereden had. Maar deze zaak tegen hem had nooit gedeugd!

4,3 miljoen armer en toch winnaar. Het kan wat lijden. Van Floyd Landis nog geen reactie.

Mennonietenzoon Floyd was een trouwe ploegmaat van Lance bij US Postal. Het kan niet anders dan dat hij zichzelf daar ook oppimpte met fijne preparaten. Maar hij liep pas tegen de lamp toen hij de kopman begon te spelen in een andere ploeg. Hij won de Tour van 2006 maar was de titel drie dagen later al kwijt: positieve dopingtest. Altijd heeft hij volgehouden dat de Tour hem onrechtmatig is ontnomen. Want de testosteron waarop hij ‘gepakt’ is was nou net het enige dopingmiddel dat hij níet had genomen.

Met Floyd bleef je lachen. Op zoek naar verweer liet hij de computers hacken van het Parijse laboratorium dat hem had genageld. Hij huurde een ghostwriter in die zijn leugens in waarheden moest omzetten. Hij riep een liefdadigheidsfonds in het leven om zijn proceskosten te dekken. De viereneenhalve ton opgehaalde steun beloofde hij later terug te betalen.

Een paar jaar terug verscheen in Sports Illustrated de nieuwe Landis: hij teelt medicinale wiet in Colorado. Dat mag daar. Hij liet toen weten niets meer met wielrennen op te hebben. 'Eindelijk legale business.'

Iets meer dan negen ton had ik de nar van de wielergeschiedenis wel gegund.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden