GastcolumnJulia Wouters

Iedereen kent wel een vrouw van wie je denkt: ‘Zij zou de politiek in moeten’

Goede kandidaten voor een rol in de politiek hebben een duwtje van buiten nodig, vooral vrouwen. Daarom komt gastcolumnist Julia Wouters met een nieuw initiatief.

Julia Wouters
Alexandria Ocasio-Cortez. Beeld AP
Alexandria Ocasio-Cortez.Beeld AP

Bij College Tour sprak arts en ziekenhuisdirecteur Marcel Levi de ambitie uit minister van Volksgezondheid te willen worden. Hij straalde een aanstekelijk zelfvertrouwen uit en leek niet te twijfelen aan zijn geschiktheid.

Die vanzelfsprekende zelfverzekerdheid dat de politiek iets voor haar was, had Alexandria Ocasio-Cortez niet. AOC, zoals deze politieke rockster liefkozend wordt genoemd, is sinds 2019 het jongste vrouwelijk congreslid in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Haar originele campagne en activistische stijl gaven haar wereldwijde faam.

Toch had ze zelf nooit nagedacht over een politieke carrière voordat haar broer haar aanmeldde bij de Justice Democrats. Deze organisatie startte in 2016 een campagne waarin ze opriep mensen te nomineren die een aanwinst voor de politiek zouden zijn, juist omdat ze niet leken op de doorsnee politicus (witte man van een zekere leeftijd en met een zekere achtergrond - u kent ze wel.) Op die manier willen ze de volgende generatie politici van échte volksvertegenwoordigers vinden en opleiden.

Het is aan deze campagne en Alexandria’s broer te danken dat wij haar nu allemaal kennen.

Justin Trudeau

Dat dit een succesvolle manier is om politiek talent te werven dat zich niet uit zichzelf meldt, hadden de Justice Democrats afgekeken van Canada. Daar was premier Justin Trudeau er in 2015 in geslaagd een heel divers kabinet samen te stellen. Hij had daarvoor niets aan het toeval overgelaten. Twee jaar ervoor initieerde zijn partij de socialemediacampagne Invite her to Run die mensen opriep vrouwen uit hun omgeving te nomineren.

Ook in Australië is dit concept gekopieerd. En elke keer blijkt het een succesvolle manier om nieuw en divers politiek talent - dat de politiek veel te bieden heeft maar zichzelf niet herkent in de politiek - naar de oppervlakte te brengen.

Tijdens het schrijven van mijn boek De Zijkant van de Macht, waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten bleek dat vrijwel alle vrouwen die ik sprak aanvankelijk grote twijfel hadden of ze wel geschikt waren voor de politiek. Uit zichzelf waren ze niet op het idee gekomen. Door overtuigingskracht van buitenaf zetten ze uiteindelijk toch de stap.

Bovendien twijfelen vrouwen vaker dan mannen over hun politieke kleur. Ze weten wel waar ze zich voor willen inzetten, maar vaak niet welke partij daar het best bij past.

Enorme klus

Voor partijvoorzitters en kandidaatstellingscommissies is het dan ook een enorme klus voldoende vrouwen op de kandidatenlijsten te krijgen. Ook bij het vinden van ministers, staatssecretarissen, burgemeester, wethouders en commissarissen van de koning blijft het elke keer weer een hele opgave geschikte vrouwen te vinden.

In Nederland zou een dergelijk initiatief dus in een grote behoefte voorzien. Maar in ons land is het ingewikkelder om dat van de grond te krijgen. Wij hebben een versnipperd politiek landschap en zijn niet gewend geld in te zamelen voor Politieke Actiecomités (PAC) zoals in de VS.

Toch wordt het hoog tijd dat we dit doorbreken. Daarom heb ik samen met een aantal invloedrijke vrouwen het initiatief genomen een poging te wagen om dit succesvol gebleken model naar Nederland te halen.

Iedereen kent wel een vrouw van wie je denkt: ‘Zij zou de politiek in moeten.’ Niet omdat ze lijkt op de meeste politici maar omdat ze de politiek anders en beter zou maken. Vrouwen die in het onderwijs of in de zorg werken, met een technologische achtergrond of een eigen bedrijf. Wanneer jij denkt dat zij de politiek wat te bieden heeft, nemen wij dat serieus.

Neutraal platform

Het idee is dat je deze vrouw bij een politiek neutraal platvorm aanmeldt. Vervolgens krijgt ze het aanbod om uitgebreid te verkennen of het wat voor haar is en welke politieke kleur het beste bij haar past.

Dat gaan we doen door een Nederlands PAC (Politiek Actie Comité) op te richten dat zich inzet om de kwaliteit van de democratie te vergroten. Door via dit PAC geld in te zamelen, kunnen we onafhankelijk van partijsteun of overheidsgeld goede kandidaten scouten en begeleiden. Vrouwen naar de politiek brengen, dat is ons doel.

Ik ben ervan overtuigd dat ook in ons land genoeg mensen daar financieel aan willen bijdragen, zodat de politiek van ons allemaal wordt. De komende tijd gaan we opzoek naar partners en donateurs om deze droom waar te maken.

U hoort nog van ons!

Julia Wouters is in mei gastcolumnist op zondag op volkskrant.nl. Ze is politicoloog en schrijver en was elf jaar lang de rechterhand van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden