ColumnArnon Grunberg

Iedereen is een beetje slachtoffer

null Beeld

In een cultuur waarin iedereen altijd slachtoffer is van iets, geldt: je kunt niets, je weet niets, maar je hóéft ook niets te kunnen of te weten.

Arnon Grunberg

In de zomer van 2016 verwijderde een vriendelijke dokter, Schanzer genaamd – hij kwam net als ik uit het oude Europa, het Europa van de 20ste eeuw – een ader uit mijn rechteronderbeen. Het gebeurde bij hem in de praktijk op Park Avenue en een uurtje later stond ik buiten, maar, zoals dat gaat, de arts ging met pensioen en voor de controleafspraak moest ik naar dokter Han in het Mount Sinai-ziekenhuis.

Dokter Han bleek net zo vriendelijk als dokter Schanzer, al kwam hij dan niet uit het Europa van de 20ste eeuw. Hij zei dat ik niet meer elk jaar voor controle hoefde te komen. ‘Alleen als je ergens last van hebt.’

Hij voegde eraan toe: ‘Ik raad iedereen aan steunkousen te dragen, ik draag ze zelf ook. Mensen weten niet wat een steunkous allemaal voor ze kan doen, vooral als ze veel reizen of staan.’

Ik beloofde aan steunkousen te denken. Ik zou eraan denken als aan een oude geliefde, met dit voornemen verliet ik het ziekenhuis.

Voor Franse les was ik te laat, maar ik had de leraar al laten weten dat de molens van het ziekenhuis langzaam malen en hij antwoordde dat hij daarvan alles wist.

In de taxi op weg naar de les las ik een prikkelend artikel van Peter Giesen in de Volkskrant over het aloude onbegrip tussen hoger- en lageropgeleiden. Het artikel kwam erop neer dat iedereen een beetje slachtoffer is en daarom iedereen een beetje gelijk heeft. Daarmee werd vakkundig de griezelige decadentie aangetoond die diep in onze cultuur zit: je kunt niets, je weet niets, maar je hóéft ook niets te kunnen of te weten. Je bent slachtoffer, dat is voldoende.

Weldra zullen zich slachtoffers van de Nederlandse en andere grammatica’s melden.

De mens zal eindigen als een ongebruikte steunkous.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden