CommentaarRAOUL DU PRÉ

Iedere partij die belooft dat de asielprocedure eerlijker wordt, moet herinnerd worden aan de vorige belofte

Voor de poort van het asielzoekerscentrum in Zweeloo protesteren asielzoekers tegen de ongelijke behandeling van asielaanvragen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De uitvoering is dé zwakke plek van Rutte III, zo is ook weer te zien aan de opgejaagde immigratiedienst.

Als aan het eind van deze kabinetsperiode de rapportcijfers voor Rutte III worden opgemaakt, staat daar in elk geval een onvoldoende op voor de uitvoering. Al jarenlang klinken de waarschuwingen dat politiek Den Haag zozeer in beslag wordt genomen door het aankondigen van nieuw beleid dat de uitvoerbaarheid en de praktische consequenties van het lopende beleid uit het zicht raken.

Die waarschuwingen konden niet voorkomen dat onder Rutte III vrijwel alle uitvoeringsorganisaties hun klanten te vaak in de steek lieten, van de falende Belastingdienst en de gebrekkige hersteloperatie in het Groningse aardbevings­gebied tot aan de tekortschietende fraudecontrole bij ­uitkeringsinstantie UWV. Zelfs het op tijd verstrekken van ­rijbewijzen bleek te veel gevraagd. En dan moet de uit­voering van de nieuwe omvangrijke hervormingen in het klimaat- en pensioenbeleid nog beginnen.

Ook in het immigratiebeleid toont het kabinet zich hardleers. De immigratiedienst IND kreeg in 2017 een zo forse bezuiniging te verwerken dat die begin dit jaar niet meer bij machte bleek om de wachttijden in de asielprocedures te beperken. Het nieuws dat er wekelijks voor een miljoen euro aan dwangsommen moest worden uitbetaald leidde tot de paniekerige toezegging van staats­secretaris Broekers-Knol dat de 14 duizend achterstallige asielaanvragen er nog dit jaar doorheen worden gejast.

Inmiddels kennen we ook daarvan de gevolgen: het ­inderhaast ingehuurde leger van nieuwe, onervaren IND-medewerkers fabriceert incomplete dossiers, vergeet de juiste vragen te stellen, belemmert de juridische bijstand voor de asielzoekers, communiceert ondermaats en beroept zich nog steeds op capaciteitsproblemen om zaken op de lange baan te kunnen schuiven.

Als de Kamer straks terug is van zomerreces zal die ­luidkeels klagen over falende ambtenaren en intussen het eisenpakket nog verder opschroeven, terwijl de vraag zou moeten zijn of de IND niet beter geholpen is met een ­reëler verwachtingspatroon. Iedere regeringspartij die straks campagne voert met de belofte dat de asielprocedure sneller, helderder en eerlijker wordt, moet worden herinnerd aan diezelfde belofte van vier jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden