Caspar looptWilde bijen

Hup wilde bijen, hup hommels! Ze zijn net zo belangrijk voor de bestuiving als de honingbij

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Wilde bijen bestuiven en werken gratis en voor niets. Maar de mens denkt alleen aan de honingbij.

Caspar Janssen

‘Het is jammer dat de focus altijd op honingbijen ligt’, zegt Linde Slikboer, terwijl ze een goudpootzandbij uit haar vangnet haalt, nog altijd in het kader van haar inventarisatie in het volkstuinencomplex de Oostgracht in Gorinchem.

Zo is het maar net. Als het over bijen gaat, de belangrijkste bestuivers van ons voedsel, is de verwarring groot. Het gaat helemaal niet slecht met de bijen, hoor ik vaak. En: het is de varroamijt die de bijen parten speelt. Los van de vraag of dat waar is, weet ik dan alweer genoeg: het gaat over de honingbij, de enige gedomesticeerde bijensoort, het landbouwhuisdier onder de bijen.

Dat al die andere bijensoorten, in Nederland meer dan 350, net zo belangrijk zijn voor de bestuiving, dat ze gratis en voor niets werken, dat ze bestaan, dat is minder bekend. Gek, want hoe het gaat met wilde bijen is uitgebreid onderzocht, wereldwijd. En het gaat slecht, 40 procent van de bijensoorten wordt in het voortbestaan bedreigd.

Ik zeg: hup wilde bijen, hup hommels! Maar de focus is doorgaans op de honingbij. Misschien komt het door ons boerenbrein. Honingbijen kunnen we telen. Honingbijen zijn ook geweldig, ze zijn met velen, ze leveren honing en ze bestuiven gewassen. En als we dan maar meer en beter imkeren komt alles goed.

Goudpootzandbij. Beeld Caspar Janssen
Goudpootzandbij.Beeld Caspar Janssen

Maar nee. Meer imkeren kan zelfs slecht zijn voor wilde bijen, en ook voor honingbijen trouwens. Want bijen concurreren om voedsel. Meer imkeren in gebieden met weinig nectarplanten betekent vooral: meer dode bijen. Ook onderzocht: honingbijen brengen soms ziektes over op wilde bijen.

Toch zie ik ze overal, bijenkasten voor honingbijen, soms zelfs in natuurgebieden. Bij dat laatste vraag ik me af: dragen natuurbeheerders zo niet bij aan het wegconcurreren van wilde bijen door een landbouwhuisdier?

Wat dan wel te doen, als je weet dat hoe diverser de bestuiving is, hoe beter het is? Simpel eigenlijk: meer wilde planten, struiken en bomen voor wilde bijen op het platteland, rond akkers, boomgaarden en in wegbermen. Minder landbouwgif gebruiken helpt ook. Kortom: een mooier platteland is de oplossing.

En wie kan daar nou tegen zijn?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden