ColumnAleid Truijens

Hup, voor de klas leraar, niet zeuren

null Beeld
Aleid Truijens

Op 21.708 ondertekeningen staat de teller nu, maandag om 17.36 uur, maar dat zullen er in ­inmiddels veel meer zijn. De petitie ‘Heropen primair onderwijs pas na vaccineren personeel’ heeft krachtige argumenten. De gang van zaken rondom de beslissing van het kabinet om de basisscholen en opvang op 8 februari weer te openen, wekt weinig vertrouwen.

Eerst was er de wanvertoning van Wopke Hoekstra. Niet de fletse Arie Slob mocht het blijde nieuws over zijn eigen sector brengen, noch brekebeen Hugo de Jonge, maar de ideale huisvader die over het geld gaat. De basisscholen gingen open, of er moest ‘iets heel raars gebeuren’, verklapte hij het volk. Fijn hè, ouders? Nu kunnen jullie weer lekker aan het werk. Vergeet ijdele kletsmajoor Hugo. Op mij kun je gerust stemmen.

Nadat zijn collega glunderend het kabinetsbesluit had gelekt, deed Slob alsof hij woedend was over het uitgelekte OMT-advies (dat OMT-leden nog niet hadden gelezen) en het kabinet stuurde de recherche eropaf. Potsierlijk.

Politiek spelletje

Als ik in het onderwijs werkte zou ik denken dat er een politiek spelletje is gespeeld, met mij als verwaarloosbare factor. Leraren hebben maar naar school te komen, als de baas het verordent. Hup, gewoon weer voor de klas, niet zeuren over risico’s. Volgens Slob vindt het OMT opening ‘verantwoord’, het risico ‘aanvaardbaar’. Dat is nog maar de vraag. Lees de brief over het 98ste OMT-advies die Hugo de Jonge zondag naar de Tweede Kamer stuurde. ‘Een aantal OMT-leden geeft aan dat zij de risico’s op dit moment te groot achten’, staat daarin. Kinderen zijn wel degelijk verspreiders; de verwachting is dat het aantal ziekenhuis­opnamen en de ic-bezetting na de schoolopening toeneemt.

Die bezorgde OMT-leden zijn dus overstemd. De druk was té groot, de spanning in het land steeg. Het kabinet bleek niet ongevoelig voor de brandbrief van 50 organisaties die onlangs vroegen om de heropening van scholen. Als Unicef, de GGZ en het Trimbos Instituut alarm slaan kun je moeilijk doof blijven.

Geen smoes

Het ís ook belangrijk dat kinderen weer naar school en de opvang kunnen. Digitaal onderwijs ís tweederangs en ja, sommige kinderen hebben het beroerd thuis. Er is, ook door de PO-Raad, effectief paniek gezaaid: er dreigen enorme, niet in te halen leerachterstanden. Maar ook vóór covid daalden de leerprestaties, was de kansenongelijkheid groot en leerden veel kinderen niet goed lezen en rekenen. Toen was er geen smoes. Ook nu zijn er uitstekende docenten die kinderen online behoorlijk bij de les hebben gehouden. Die doe je door deze paniek weinig recht.

‘Zorg voor alternatieven’, dat zeiden die 50 organisaties óók. Zorg dat het veilig kan. Maar veiligheid is juist wat in De Jonges brief vaag blijft. Scholen moeten zorgen voor ­betere ventilatie, mondmaskers, hygiëne, enzovoort. De GGD gaat meer testen en bron- en contactonderzoek doen. Bij één besmetting moet iedereen in quarantaine. Dat zal leiden tot voortdurende stress op scholen. En waarom zouden Slob en De Jonge dit nu wel in één week kunnen ­organiseren?

Het land zit op slot, niemand mag ’s avonds de deur uit, burgers die even geen 1,5 meter afstand houden zijn ellendelingen, maar leraren mogen gewoon weer voor volle klassen staan. Zij en hun organisaties hebben gelijk: geef leraren voorrang bij het vaccineren, zoals eerder Unicef en de WHO al adviseerden, zodat zij gezond blijven en hopelijk ook anderen niet besmetten. Je kunt niet ‘het onderwijs’ van levensbelang vinden en onderwijspersoneel ­laten stikken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden