COLUMNBert Wagendorp

Hugo de Jonge en het spook dat heel erg op Pieter Omtzigt leek

null Beeld

Als Pieter Omtzigt ergens ‘sluitende uitleg’ over wil, en jij zou er geen zin in hebben hem die te verschaffen, dan kun je maar beter een maand of drie in quarantaine gaan, de telefoon uitzetten, elke vorm van digitale communicatie vermijden, de deurbel afkoppelen, de brievenbus dichtlassen en onder de bank gaan liggen. Want in zijn drang naar ‘sluitende uitleg’ gaat Omtzigt door roeien en ruiten.

Dat weten ze inmiddels bij de belastingdienst, dat weet menig minister, dat weten ze op Malta en dat weet Vladimir Poetin. Daar komen ze bij het RIVM binnenkort ook achter. Omtzigt stelt in de Tweede Kamer nooit zomaar een vraag voor de bühne. Hij eist een sluitende uitleg en rust niet voor die er is. Ook als de sluitende uitleg misschien niet zo prettig is voor zijn eigen partij, het CDA.

Bij het CDA ging er een siddering van angst door de gelederen toen Omtzigt vorige week verklaarde dat hij ‘sluitende uitleg’ wil over het verloop van de leiderschapsverkiezing van zijn partij. Ayfer Koc, CDA-gemeenteraadslid in Enschedé, stemde in juli voor Omtzigt. Ze ontving een sympathiek berichtje terug: ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge’. Typisch gevalletje pech voor het CDA, want Koc is de echtgenote van Pieter Omtzigt.

Ik was er graag bij geweest toen Koc het bericht aan haar man liet lezen. Ik had Omtzigt dolgraag ‘hierover wil ik sluitende uitleg’ horen zeggen. Langzaam, woord voor woord, een beetje schor zoals Don Corleone in The Godfather: ‘I deserve an explanation.’ Dat je eigenlijk wel weet wat je te wachten staat als je in gebreke blijft: een blok beton aan je voeten en slapen bij de vissen.

Hugo de Jonge voelde vorige week hoe de dreiging van Omtzigts eis zwaar in de lucht hing. Op vragen antwoordde hij keer op keer en met ogen vol ontzetting dat de kwestie ‘aan het bestuur is’: man in paniek die ’s nachts wakker was geschrokken uit een superenge nachtmerrie met een spook dat heel erg op Pieter Omtzigt leek.

De Jonge moet al van de affaire op de hoogte zijn geweest toen hij Omtzigt tot zijn ‘running mate’ benoemde in de veronderstelling dat je Omtzigt beter naast je kunt hebben dan dat hij achter je loopt, onophoudelijk ‘sluitende uitleg’ sist en met iets hards in je rug prikt.

Bij het CDA wisten ze niks beters te bedenken dan dat er een notaris en technische experts bij waren. Helemaal killing was het excuus dat mensen die voor De Jonge hadden gekozen een mailtje met ‘Dank voor uw stem op Pieter Omtzigt’ hadden ontvangen. Omtzigt is een econometrist; die redeneren in sluitende formules. Iets klopt of iets klopt niet. Als er in de leiderschapsverkiezing ten onrechte 129 stemmen naar Hugo de Jonge zijn gegaan, redeneert Omtzigt, dan klopt de uitslag niet en heb ik gewonnen.

Zaterdag stond er een opmerkelijk interview met Omtzigt in de Volkskrant, waarin hij verklaarde dat hij ‘nooit een politieke baas’ had gehad. Vreemd, voor iemand die al jaren namens het CDA in de Kamer zit en die zelf de baas wilde worden, maar niet voor Pieter Omtzigt. Die denkt nu eenmaal anders. Niet voor niets schrokken ze zich bij het CDA helemaal te pletter toen hij zich kandideerde.

Hugo’s running mate legde alvast zijn ambitieuze programma op tafel. Hij wil een nieuw sociaal contract, tegenmacht voor de burger en slow politics. Eigenlijk moet van Pieter ons hele democratische systeem op de schop.

Een kille huivering trok zaterdagochtend over Hugo de Jonges ontbijttafel. Het waxinelichtje onder de theepot flakkerde. In de hoek stond een paar te grote schoenen.

Lees ook

Pieter Omtzigt: ‘Ik heb nooit een politieke baas gehad’
Als een vrijgevochten ­Kamerlid scoorde hij onverwacht hoog bij de CDA-lijsttrekkersverkiezing. Pieter Omtzigt wordt nu de running mate van Hugo de Jonge. Hoe ziet hij de toekomst van het CDA, Nederland en Europa?

CDA in z’n maag met Omtzigts twijfel: ging er echt niks mis bij verkiezing lijsttrekker?
Een nieuwe partijleider die de lijsttrekkersverkiezing slechts met de hakken over sloot won in combinatie met een uitdager die openlijk vragen stelt over de geldigheid van die verkiezing: een nachtmerriescenario dreigt voor het CDA-bestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden