Opinie

Houd toch eens op met 'victim blaming'

Totaal verbaasd las ik een artikel in de Volkskrant over mij. Bart Swier, advocaat en plaatsvervangend-rechter, schreef naar aanleiding van #zeghet een opiniestuk waarin hij mijn aanrandingsverhaal onderuit haalt. Zijn goed recht, zou je denken. Ware het niet dat Swier zijn feiten verre van op orde heeft. En dat is voor iemand met zo'n functie op zijn minst opmerkelijk.

Het hoofdbureau van de politie Beeld anp

Net zo opmerkelijk vind ik het dat de Volkskrant dit artikel plaatst. Niet alleen schrijft Swier mijn naam vrij consequent verkeerd, ook doet hij aannamen die volkomen onjuist zijn en die hij, door zich zelfs maar oppervlakkig te verdiepen in mijn verhaal, had kunnen voorkomen.

Nergens heb ik gezegd het gevoel te hebben dat de zedenpolitie mij niet serieus nam. Niet in mijn blog, niet bij Pauw en ook niet in andere media. Als Swier de uitzending van Pauw bekeken had, had hij zelf kunnen zien dat ik, in antwoord op de vraag van Pauw - 'Dus de politie heeft haar niet serieus genomen?' - ontkennend reageer. De politie deed dat namelijk wel degelijk. Er is mij letterlijk gezegd dat ze me geloven. En terecht, want het is waar.

Wat wel zo is, is dat, zoals bij alle aangiften in Nederland, een getuige geen getuige is. Dat vind ik goed, omdat het ook mij beschermt mocht ik zelf eens aan de andere kant komen te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.