'Houd energietransitie goedkoop: zorg dat iedereen de kosten kan dragen'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 4 mei.

Redactie
Gasloos wonen: een installateur van Breman sluit de pompinstallatie aan. Foto Werry Crone. Beeld Hollandse Hoogte
Gasloos wonen: een installateur van Breman sluit de pompinstallatie aan. Foto Werry Crone.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag: Energietransitie

De vraag is al meermalen gesteld: wie gaat de energietransitie betalen (Ten eerste, 3 mei)? Eenvoudig: wij de burgers. Echter, wie gaat er aan verdienen? Dat zijn niet wij de burgers, dat is de industrie. Mijn voorstel is daarom, om tijdens de energietransitie de kosten van alle apparaten zoals windmolens, zonnepanelen, warmtepompen, isolatie et cetera tegen kostprijs met btw te verkopen.

De btw-opbrengst kan gebruikt worden voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten. Zo kan de transitie goedkoper en sneller verlopen. Dan lukt het wellicht om als land samen met de rest van Europa te voldoen aan de noodzakelijk omvorming van onze maatschappij en haar toekomst. Doe het eerlijk en zorg dat iedereen de kosten kan dragen.

Pim Rooymans, Utrecht

In natura

Probleem (‘Rijk nodig bij vervangen aardgas’) en oplossing (‘Nederland verzet zich fel tegen EU-begroting’) op dezelfde voorpagina van de Volkskrant van donderdag 3 mei. Aangezien we jaarlijks 1,5 miljard meer aan de EU moeten gaan betalen omdat Brussel meer wil gaan uitgeven aan klimaat, kunnen we die 1,5 miljard beter zelf houden voor onze gastransitie. Dat is namelijk prima voor het klimaat. Dan betalen we Brussel eigenlijk wel, maar dan ‘in natura’.

Erik de Vroom, Leiden

Proefperiode

Naar aanleiding van het hoofdredactioneel commentaar (O&D, 2 mei) zou ik het volgende willen voorstellen. Laat de opgelegde straf volledig uitzitten met daarna een proefperiode van eenderde van de opgelegde straf. Van der G. zou dan 18 jaar hebben vastgezeten en daarna nog 6 jaar onder toezicht.

Jan Peerdeman, Hoorn

Stop landbouwsubsidies

In het artikel ‘Startschot voor miljardendans’ (Ten eerste, 2 mei) staat dat bijna driekwart van het EU-budget is bestemd voor landbouw en steun aan regio’s. Nader onderzoek geeft aan dat het om een bedrag zou gaan van 50 miljard voor landbouw. Door deze subsidies ontstonden onder andere de melkplas, de boterberg, volle graanschuren en de wijnplas.

Verderop in dezelfde krant zegt mevrouw Esther de Lange (europarlementariër voor het CDA) dat de EU op een eerlijke wijze gefinancierd dient te worden. Ze heeft hiervoor allerlei ideeën waarin ik me kan vinden. Ik mis echter iets. Ze rept met geen woord over de in mijn ogen torenhoge subsidies voor de landbouw. Van een boer mag je toch verwachten dat hij, net als elke andere onder­nemer, zijn eigen boontjes kan ­doppen?

Paul Marinus, Breda

Stadionplein

Erik Mattie is architectuurhistoricus (Brief van de Dag, 3 mei). Hij lardeert zijn betoog tegen naamsverandering van het Stadionplein in Johan Cruijffplein met veel kennis van de architectonische geschiedenis van de stadionbuurt. De vraag is alleen of dit relevant is in de discussie: het veranderen van naam heeft een emotionele reden, namelijk het eren van een groot Amsterdammer op een plek waar hij triomfen vierde met Ajax. Overigens: de olympische geschiedenis van de buurt wordt al geëerd door het Olympiaplein, even verderop. Da’s logisch, zou Cruijff zeggen.

Thom de Groot, Den Haag

Johan Cruijff

Na het overlijden van Johan Cruijff moest er blijkbaar zo snel mogelijk een plein naar hem vernoemd worden. Waarom het Stadionplein? Daaraan hangt toch een heel andere geschiedenis dan die van Cruijff? Waarom is de vernoeming van het stadion (de Arena) niet genoeg?

En daarbij, ik ben ook Amsterdammer, maar ik erger me mateloos aan de verering van Cruijff. Hij was vast een goede voetballer, wellicht een goede trainer, maar ook een nare, wrokkige, zelfgenoegzame man. Bij Ajax heeft hij ook meer schade dan vooruitgang gebracht.

Jamil van der Linde, Amsterdam

Snoep en gedrag

Met veel plezier lees ik altijd het ­minicollege dat Hans Aarsman in zijn Aarsman Collectie geeft over een opvallende foto uit het nieuws.

In de krant van 3 mei de bespreking van een foto van kinderen van journalisten die een rondleiding krijgen in het Witte Huis. De kinderen hebben van de president een zakje chocola­tjes gekregen. Aarsman belicht in zijn college de manier waarop snoepen wordt gepropageerd door de perschef van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders. De negatieve gevolgen van overmatig suikergebruik zijn bekend: risico op overgewicht, diabetes en tandbederf.

Maar de door Aarsman genoemde relatie tussen suiker en hyperactiviteit is nou juist nooit aangetoond: in 1994 toonde Wolraich in een dubbelblinde studie aan dat suiker bij schoolkinderen geen effect had op het gedrag. Ook in een meta-analyse kon geen algemeen geldende relatie tussen suiker en gedrag worden aangetoond.

Anne-Cornelie de Pont, internist Amstelveen

130 km

Nog maar 1.600 doden ten gevolge van fijnstof (Ten eerste, 3 mei). Daar weet de Raad van State wel raad mee. (Ten eerste, 3 mei). Van de hoogste bestuursrechter mogen we ’s nachts op de A2 bij Utrecht weer 130 km rijden.

Zo kunnen we over een aantal jaren de statistieken weer bijwerken richting het niveau van 2013. Hardrijders, bedankt.

Jean Cosemans, Urmond

Schaterend begin

Als Grunberg naar achteren gaat dan graag Witteman naar voren om de dag schaterend te kunnen aanvangen!

Johan Allard, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden