Opinie

Hou politiek en wetenschap vooral gescheiden

Je hoort tegenwoordig veel over diversiteit op universiteiten. Is het diversiteitsbeleid wel succesvol? Hoe effectief is Diversiteitscommissie X? De UvA krijgt een speciale 'diversity officer'. Verschrikkelijk.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam.Beeld anp

Ik stel dat we helemaal geen universitair diversiteitsbeleid moeten hebben. Het begrip 'diversiteitsbeleid' is tegenstrijdig. Echte diversiteit is altijd bottom-up, niet top-down. En om intellectuele diversiteit te ontplooien moeten universiteiten juist onafhankelijk zijn van politieke projecten.

De universiteit mag daarom niet tot politiek instrument worden gemaakt. Dat geldt ook als het om idealistische politieke doelen gaat, zoals het tegengaan van maatschapppelijke ongelijkheid. Daar is de universiteit niet voor.

Diversiteitsbeleid is nooit gericht op de inhoud, op ideeën en levensbeschouwingen, maar altijd op de vorm, op geslacht en etniciteit. Ik werk in China op de Peking Universiteit. Mijn sociologiefaculteit heeft, net als iedere andere Chinese faculteit, ook zo'n 'officer' die waakt over de politieke correctheid: een politiek commissaris.

China loopt trouwens al sinds 1949 voor op het gebied van diversiteitscommissies voor vrouwen en etnische minderheden. En dat gaat prima samen met het onderdrukken van politieke en intellectuele diversiteit.

Maar vertel westerse diversiteits-activisten maar eens dat wetenschap juist gebaat is bij meer autonome onafhankelijkheid van politieke projecten. Ze stemmen in als je het abstract houdt, maar niet als je het betrekt op hun favoriete politieke project: maatschappelijke gelijkheid.

'Check your privilege', roepen ze dan, met de zelfgenoegzame verontwaardiging waarmee maoïstische studenten vroeger tekeer gingen tegen de zoon of dochter van een iets te rijke boer. Toen was er ook een politieke leer gestoeld op gelijkheid die zo waar en goed was, dat wetenschap en universiteit zich eraan moesten onderwerpen. Toen waren er ook allerlei staatsbeschermde vormen van diversiteit, zoals de 55 officieel erkende Chinese minderheden. Waar liep het op uit? Politiek correcte éénheidsworst.

Maatschappelijke gelijkheid is een geweldig mooi politiek ideaal. Maar het is een politiek ideaal. De universiteit is er om wetenschap te bedrijven, niet om als politiek instrument te dienen.

Eric Hendriks, Peking

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden