Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Hou op met gezeur over ‘deeltijdprinsessen’

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van dinsdag 15 december.

Redactie
Drukte aan de eettafel van een gezin. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Drukte aan de eettafel van een gezin.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: er is niet één manier om het ouderschap in te vullen

Mijn man ik hebben samen drie kinderen en we werken allebei meer dan 40 uur per week. Afhankelijk van wie je het vraagt, doen we het precies goed of juist helemaal verkeerd. We zijn immers allebei financieel onafhankelijk en dragen beweerdelijk bij aan de welvaart van ­Nederland, maar de zorg voor de kinderen wordt meer uitbesteed dan sommige mensen acceptabel vinden en van meehelpen op school is maar beperkt sprake.

Ik denk dat we het, met vallen en opstaan, best goed doen. Maar juist omdat wij elke dag keuzes maken die de ene keer beter uitvallen dan de andere keer, constant onze ideeën ­bijstellen en regelmatig constateren dat we het ondanks een oppas aan huis zonder onze behulpzame familie niet zouden redden, snap ik niet waarom er zoveel mensen zijn die suggereren dat er maar één juiste manier is om je werkende bestaan naast het ouderschap in te vullen – namelijk door fulltime te werken – en dat je zelfs moreel verplicht zou zijn die ene oplossing te aanvaarden.

Het doet geen recht aan de veelheid van verschillende individuele omstandigheden van gezinnen en de mogelijkheden die zij al dan niet hebben om goede en flexibele zorg voor hun kinderen in te kopen. (Aardige test: is de kinderopvang net zo flexibel voor jou als jij moet zijn in je werk? Meestal niet.)

Het eendimensionale denken over parttime werkende vrouwen begint nare, laatdunkende vormen aan te nemen. Net zo naar als de moedermaffia die nog niet zo lang geleden mijn moeder buitensloot omdat ze het ondenkbare deed: werken.

Hannah van Roessel, Leiden

Lockdown (1)

Het idee dat we een ‘intelligente’ lockdown hebben kan wel in de prullenbak met de aankondiging van nieuwe strenge maatregelen. De toch al heftige hypotheek op de toekomst wordt nog weer hoger zo. En dat terwijl er toch echt wel alternatieven denkbaar zijn, zoals bijvoorbeeld aangedragen door Maurice de Hond en de groep Herstel NL. En waar blijven de sneltesten? Ik voel me heel teleurgesteld, bezorgd en onmachtig.

Mieke Biemond, Deventer

Lockdown (2)

Nogmaals ‘hartelijk dank’ aan alle coronarelschoppers en -ontkenners, alle shopverslaafden in de overvolle straten, massabezoekers bij tuinbedrijven en klusmarkten. Dank aan zingende kerkgangers en clandestiene feesthoppers, dank aan iedereen die geen afstand houdt, het mondmasker niet of verkeerd gebruikt, zijn handen niet wast.

Adri Vinken, Amsterdam

Vismenu

In het artikel ‘Johnson wil de gigagok van No-Deal wel nemen’ lees ik dat de maaltijd die Johnson in Brussel nuttigde met Ursula von der Leyen bestond uit pompoensoep, tarbot en sorbet met kokosijs. Even afgezien van de vraag waar de tarbot is gevangen, vraag ik me, gezien de hindernissen in de onderhandelingen, toch af of de keuze voor het hoofdgerecht bedoeld was als ironie of belediging.

Eric de Haas, Amsterdam

Woke

In het interview met Andrew Doyle beweert hij dat wokeactivisten nog net zo simplistisch denken als kinderen. Om deze uitspraak moest ik toch wel even grinniken, aangezien het in een stuk staat waarin honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen over één kam geschoren worden. Zoals voor elke stroming geldt, dé wokeactivist bestaat niet.

Daarnaast getuigt de gedachte dat ‘links’ sinds Karl Marx altijd alleen maar over economische ongelijkheid gaat, van weinig historisch besef. Vrouwen hebben zich in socialistische kringen altijd al sterk gemaakt voor hun positie, een strijd die om veel meer ging dan alleen economische gelijkheid.

Harmi Praagman, Amersfoort

Man-vrouwverhouding

Het levert me bij lange na geen plekje op in de top-200 van invloedrijkste Nederlanders, maar ik ben wel heel blij dat ik de krant heb gehaald met een verklaring waarom ik niet in de krant sta. Goede aanmoediging om te blijven schrijven.

Elin Berfelo, Leiderdorp

Fictie

Als we The Crown gaan voorzien van een fictielabel, zullen we dan meteen ook maar alle religiegerelateerde geschriften zoals Bijbel, Koran, Thora en soortgelijke films, series, boeken, kerken, moskeeën, synagogen, tempels, gebedshuizen en wat dies meer zij voorzien van een fictielabel?

Stef Kramer, Noord-Scharwoude

Dorpsbewoners

Wat een stereotype beeld schetst Eva Hoeke van haar dorpsgenoten. Bier drinkende, simpele mensen die alles wat ze niet kennen wantrouwen. Niet terecht en zelfs (een beetje?) arrogant. In een dorp wonen betekent ook meedoen, de mensen leren kennen. Dat is wat leven in een dorp fijn maakt. Het is jammer dat veel mensen alleen voor het grote huis en dito tuin in een dorp willen wonen. Als dat de insteek is , ja dan heb je op een gegeven moment een dorp zonder ziel.

Esther van der Zwet, woont met plezier in Roelofarendsveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden