OpinieBrieven

Hou alsjeblieft op met zwetsen over ouderenwijken

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 21 januari.

De wijk Knarrenhof in Zwolle. Beeld Marcel van den Bergh
De wijk Knarrenhof in Zwolle.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: Knarrenhof? Seniorenhuisvesting werkt

Zo’n dertig jaar geleden was ik nauw betrokken bij plannen om in de provincie Zeeland speciale woonwijken op te zetten voor ouderen. Een project­ontwikkelaar zag daar ook brood in en kwam met een concrete locatie en plannen. Om het vervolgens door provinciale en gemeentelijke bestuurders collectief te laten weghonen, want ‘Zeeland is Florida niet’. Niet één bestuurder wist overigens waarover hij het had.

En kijk: we beginnen weer van voren af aan. Het ouderenhuisvestingsbeleid is op veel fronten nog steeds niet van de grond gekomen, maar we weten nu alweer dat het niet werkt.

Ouderenwijken proberen al dertig jaar van de grond te komen. Ze zijn er nog steeds niet. In dergelijke wijken zou je optimale en aantrekkelijke woonvormen voor ouderen kunnen uitwerken, toegankelijke infrastructuren ontwerpen en volgen hoe de toenemende ouderenpopulatie het prettigst kan leven. Zelfs inkomensdifferentiatie kan er worden uitgeprobeerd. Uiteraard staat het iedereen vrij zo’n concept af te wijzen. Maar hou alsjeblieft op met vaag op en neer kletsen, dat het niet gaat werken als je dat niet weet. Dappere bestuurders en woningcorporaties, neem het voortouw.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Beste Sander,

Je vergist je in de politieke kleur van mensen die je opmerking over de niet nader te noemen bekende mevrouw afkeuren. Ik lees de Volkskrant en ben lid van de Partij voor de Dieren. Negatief losgaan op het uiterlijk van vrouwen en dan vooral de gescheiden vrouwen van bekende mannen, vind ik weerzinwekkend. Je ziet er zelf best goed uit, maar zou ik je doen? Nee ­bedankt.

Anneke Landsman, Hillegom

CO2-budget

Naar aanleiding van uw artikel over het CO2-budget voor de vakantie enkele aanvullingen: Groot-Brittannië is ook per boot bereikbaar, het is namelijk een eiland; kamperen in Nederland is niet alleen per auto mogelijk, de fiets is vergeten. Ook België en Duitsland zijn per fiets binnen één of twee uur bereikbaar. Frankrijk? Vier dagen. Denemarken, Zwitserland en Polen? Acht tot tien dagen. Klein probleem: de terugreis. Die zou gemakkelijker zijn als iedere internationale trein vervoer aanbiedt aan een minimumaantal fietsen. Kleine CO2-budgetten zijn niet alleen individuele keuzen, maar ook en vooral politieke.

Reijnoud de Haan, Egmond aan Zee

Neptunus

Verslaggever George van Hal weet echt wel dat Neptunus de laatste planeet is, een mens kan zich vergissen. Maar er is een Duits ezelsbruggetje dat dan van pas komt, al moet je dan wel erbij denken dat Pluto niet meer als planeet is geclassificeerd. Mein Vater Erklärt Mir Jedem Sonntag Unsere Neun Planeten.

Simon van Ede, Rotterdam

The Firm

Nu Harry en Meghan hun leven meer zelf willen inrichten heeft dat logischerwijs consequenties. Niks om zielig over te doen, getuige het nieuws dat ze in Canada hun intrek nemen in een 12 miljoen kostende villa op een (verder onbewoond?) eiland nabij Vancouver. Het moeten terugbetalen van de renovatie van het huis in Engeland, wat is ­betaald van belastingcenten, valt daarbij ruimschoots in het niet. Ook verliezen ze hun koninklijke ­titels maar, saillant detail, Harry blijft wel ‘prins’ als aanspreektitel behouden, voor het geval dat. ‘De prins en de actrice’ blijft toch in lijn met het sprookje, en zolang je zo wordt aangesproken blijf je toch altijd een beetje bij ‘The Firm’ horen, zij het op een Disney-­manier.

Boukje Loopstra, Almere

Objectief

Geert Jan Wichers prijst journalist Marjolein van de Water voor haar streven de feiten zo objectief mogelijk te beschrijven, maar bekritiseert het gedrag van de advocaten van Van Laarhoven na zijn terugkeer uit een Thaise gevangenis in Nederland. De taak van een journalist verschilt echter fundamenteel van die van een advocaat. Een advocaat moet de feiten in een zo gunstig mogelijk daglicht voor zijn cliënt plaatsen. De rechter moet uiteindelijk de feiten aangedragen door advocaat en Openbaar Ministerie zo objectief mogelijk wegen.

Hans van der Linden, Apeldoorn

Naar de kroeg

Tot ver in de 20ste eeuw hebben kroegen, herbergen en café’s een belangrijke rol gespeeld. Niet alleen om de inwendige mens te versterken, maar ook als ontmoetings- en recreatieplek als plaats waar het nieuws werd uitgewisseld en politieke bijeenkomsten werden gehouden. In zekere zin fungeerde het café, net als de pub in Engeland, als het ­cement van de samenleving.

Hun ­teloorgang is kenmerkend voor de modernisering en individualisering van de huidige maatschappij, waarbij mensen zich meer en meer terugtrekken in het eigen wereldje, daartoe in staat gesteld door de verschillende digitale speeltjes. De dorpshuizen en verenigingsgebouwen kunnen het tij niet keren en het organiseren van kaart-, biljart- of andere gezelligheidsactiviteiten evenmin, want die worden in de regel slechts bezocht door een beperkt aantal oudere mensen. De tijd van de ‘eeuwige kroeg’ (de titel van de dissertatie van de Utrechtse socioloog G.H. Jansen), ligt definitief achter ons.

Albert Kort, ’s-Heer Hendriks-kinderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden