Commentaar

Hopelijk schikken de boeren in. Maar de voortekenen stemmen niet hoopvol

Van het voortschrijdend inzicht van Carola Schouten zal geen matigende invloed uitgaan op boze boeren.

Boeren demonstreren in de buurt van het RIVM. Beeld ANP

Afgelopen zondag maakten boze boeren op trekkers hun opwachting in het Mediapark in Hilversum, waar minister Carola Schouten (Landbouw) optrad in het tv-programma Zomergasten. Drie dagen later zag de minister af van de invoering van de stikstofmaatregel die hun misnoegen had gewekt, de verplichte verlaging van het eiwitgehalte in krachtvoer. Het een houdt geen verband met het ander, bezwoer de minister. Op gezag van de Wageningen Universiteit was zij tot het inzicht gekomen dat de omstreden maatregel niet tot een noemenswaardige reductie van de uitstoot van stikstof zou hebben geleid, en daar heeft ze wijselijk naar gehandeld.

De boze boeren zullen zich echter vleien met de gedachte dat zij de minister tot een onverhoedse aftocht hebben gedwongen. Met name de radicale Farmers Defence Force zal hierin een bekroning zien van zijn actiemodus, en zal nog minder dan voorheen tot matiging zijn geneigd. De voermaatregel mag nu dan van tafel zijn, daarmee blijft de agrarische sector niet van andere ingrepen gevrijwaard. Het kan dus niet worden uitgesloten dat radicale boeren in de toekomst hun argumenten nog geregeld met trekker-intimidatie kracht zullen bijzetten.

Minister Schouten heeft er zelf overigens aan bijgedragen dat voortschrijdend inzicht in de beeldvorming wel iets wegheeft van een terugtrekkende beweging. Bij de aankondiging van de voermaatregel maakte zij het voorbehoud dat het regime pas zou ingaan als uit een analyse van grasvoer zou blijken dat het eiwitgehalte van krachtvoer – een aanvullende voedselbron – zou kunnen worden verlaagd zonder nadelige gevolgen voor de melkproductie en de gezondheid van de koeien. Nadien wekte de minister echter de indruk dat de omstreden maatregel onontkoombaar was. Haar stelligheid liet geen ruimte voor het voorbehoud waarop zij zich nu heeft beroepen.

Hoe dan ook moeten de minister en de boeren opnieuw gaan overleggen over de manieren waarop de agrarische sector wél kan bijdragen aan een oplossing van het stikstofprobleem. De minister heeft nu blijk gegeven van enige inschikkelijkheid. Hopelijk doen haar gesprekspartners hetzelfde. Maar de voortekenen stemmen niet hoopvol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden