Opinie

Hopelijk kan Obama zwart en blank verzoenen

Agenten in de VS doden jaarlijks 1.100 mensen. Maar ook wordt elke week een agent doodgeschoten.

Charles Groenhuijsenoud-correspondent in de VS. In mei verschijnt zijn boek Oh en oh Amerika.
Politie op straat in Baltimore. Beeld Reuters
Politie op straat in Baltimore.Beeld Reuters

Wat doet Barack Obama als hij op 21 januari 2017 als ambteloos burger wakker wordt? Zijn opvolger is ingezworen en hij is thuis in Chicago. Obama begon in Chicago ooit als een soort buurtwerker in de arme 'South Side' van de stad. Gaat hij terug naar zijn roots daar? Zal hij zich - bevrijd van de beperkingen van het presidentschap - inzetten voor betere verhoudingen tussen blanken en zwarten? Zijn hulp en leiderschap zijn hard nodig.

Droom of nachtmerrie

Ruim vijftig jaar na de I have a dream-toespraak van Martin Luther King is de conclusie onontkoombaar. Voor miljoenen zwarte Amerikanen is de droom een nachtmerrie. We kennen het rijtje wel: werkloosheid, geweld, misdaad, discriminatie, gebroken gezinnen. De woede komt nu in Baltimore tot een gewelddadige uitbarsting.

In de lijst van gewelddadigste steden van Amerika staat Baltimore op een weinig eervolle zevende plaats. In heel Amerika daalt het aantal moorden spectaculair. Niet in Baltimore. Daar is het aantal moorden de laatste jaren juist gestegen . Per jaar vallen er in Baltimore (650 duizend inwoners) 200 doden. Ter vergelijking: Amsterdam (800 duizend inwoners) heeft per jaar 20 moorden.

De woede in Baltimore richt zich nu niet tegen deze permanente moordgolf (de meeste slachtoffers én daders zijn African American) maar tegen de politie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de 27-jarige zwarte Freddy Gray.

Onduidelijkheid

Er is nog veel onduidelijk over de dood van Grey. Hoe ontstond zijn zware rugletsel? Is hij mishandeld? De politie heeft de schijn tegen. De betrokken agenten zijn hangende het onderzoek geschorst.

Elke burger die omkomt door politiegeweld is er één te veel. Maar er worden pas écht veel levens gespaard als zwarte Amerikanen ophouden elkaar te vermoorden. Ze moorden véél vaker dan andere bevolkingsgroepen. Dat is onvergeeflijk en ook niet te rechtvaardigen met een verwijzing naar discriminatie en achterstelling of het verre verleden van slavernij.

Na het dodelijke incident in Ferguson in de zomer van 2014 (een blanke agent schoot een ongewapende zwarte man neer) kwam Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York, met een snoeihard commentaar: 'Van alle zwarten die vermoord worden, wordt 93 procent vermoord door een andere zwarte. Het grootste gevaar voor een zwart kind in Amerika is niet een witte politieagent, maar een andere zwarte burger. Waarom zijn daar geen protesten tegen? Waarom breng je het aantal zwarte moorden niet naar beneden, zodat er minder blanke politieagenten in jullie buurt hoeven te patrouilleren? Die witte agenten zouden er niet zijn als jullie elkaar niet zouden vermoorden.'

Giuliani heeft een punt, maar is ook eenzijdig. Hij vermeldt bijvoorbeeld niet dat het aantal burgers dat jaarlijks door politiegeweld sneuvelt enkele malen hoger is dan de statistieken van de FBI aangeven. Volgens de FBI vermoorden agenten elk jaar zo'n 450 verdachten. Dat is al veel maar journalist Brian Burghart uit Nevada heeft het onderzocht en komt op zijn site FatalEncounters tot 1.100 doden per jaar; drie per dag! Dat is een onvoorstelbaar aantal.

President Obama. Beeld Reuters
President Obama.Beeld Reuters

Videobeelden

Leve de kleine cameraatjes die nu vastleggen wat er precies gebeurt. Agenten dragen zelf camera's bij zich of een oplettende burger filmt het incident. Vroeger moest je afgaan op het verhaal van agenten. Dankzij de videobeelden worden agressieve jokkebrokken en laffe smoesjesmakers ontmaskerd. De blanke agent die in South-Charleston een ongewapende zwarte man in de rug schoot was binnen een paar dagen ontslagen.

Wie de politiefilmpjes eens wil nakijken moet bij YouTube zoeken op 'suspect killed by police'. Dan zie je hoe soms onschuldige situaties binnen een paar seconden totaal uit de hand lopen. Maar er staan ook filmpjes van het omgekeerde: Een verdachte die een agent doodschiet. Die kant van het verhaal wordt zelden belicht. Elke week wordt in de VS een agent doodgeschoten en worden duizend (!) agenten aangevallen.

Terug naar Barack Obama in 2017. Hij heeft het vaak gezegd: 'Er is geen blank en zwart Amerika. Er is geen rijk of arm, links of rechts Amerika. There is only one United States of America'. Wordt hij straks écht de leider van zwart en blank met een boodschap van verzoening en begrip? Doet hij dan een poging om zinloos geweld onder burgers en agenten in te dammen? Hij zou er veel zwarte en blanke mensenlevens mee redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden