OpinieBrieven

Hopelijk kan die ruimtebevalling niet doorgaan

De ingezonden lezersbrieven van maandag 28 januari.

Redactie
null Beeld Alexandra España
Beeld Alexandra España

Op 22 januari verscheen een artikel over een Brabants bedrijf met het plan in 2024 als eerste een baby in de ruimte geboren te laten worden. Inmiddels zouden zes vrouwen ook al als eerste die ruimtebaby willen baren.

Naast twaalf werknemers worden vijfenzestig wetenschappelijk adviseurs vermeld. Het project vloeit voort uit de overtuiging dat de wereld kan vergaan. De mensheid moet zich richten op plan A: de aarde redden; tegelijkertijd moeten we werken aan plan B: de mensheid ontwikkelen tot ‘multiplanetaire diersoort’, om aan de catastrofe te kunnen ontsnappen.

Risico’s worden genoemd, bijvoorbeeld forse g-krachten, waartegen een drukpak zou helpen. Dat lijkt me onbruikbaar bij een hoogzwangere of net bevallen vrouw, en zeker bij een pasgeborene.

Bij die ruimtebevalling dient een medisch team aanwezig te zijn, en je mag aannemen dat voor hen het beginsel ‘primum non nocere’ geldt: vooral geen schade aanrichten.

Hopelijk is het daarom onmogelijk dat team op te tuigen, dus kan die bevalling niet doorgaan. Of bestaan er artsen voor wie de roem van een wereldprimeur zwaarder weegt dan ethische normen?

Louis Tiemensma, Groesbeek

Greep in de kas

Bij velen heerst nog steeds verbazing en afschuw over hoe de miljardengreep in de pensioenpotten van overheidspersoneel heeft kunnen plaatsvinden (brief Irene Faber, 25 januari). De premiers Lubbers en Kok (nota bene oud-voorzitter van de grootste vakbond FNV) hebben dat samen georkestreerd. Vakorganisaties en volksvertegenwoordigers zaten erbij en keken er naar.

Tot op de dag van vandaag wordt er door de politiek geen opening van zaken gegeven. Het ABP zou voldoende dekking hebben voor indexering indien de pensioenvoorzieningen destijds niet waren afgeroomd.

Henk Wimmenhove, Spijkenisse

Hoop op herstel

De brief van Irene Faber over de pensioenroof door de overheid bij het ABP en het niet verhogen van de pensioenen, geeft mij eindelijk weer een beetje hoop. Hoop op het ombuigen van de berekening van het toekomstig kapitaal van pensioenfondsen.

Nu er in de media al over kortingen op de pensioenen van onder andere het ABP wordt gesproken, is het punt van Faber actueler dan ooit. Waarom moeten deelnemers in dat fonds gestraft worden voor de roof van ruim 30 miljard?

Sjef Verpaalen, Houten

Wat leuk, een wolf

Wat te doen als u een wolf ziet? Niet voeren en honden aan de lijn. In Nederland, waar zelfs wetten als richtlijnen beschouwd kunnen worden, is dat niet te handhaven. Er is een harde kern van onaangepaste ‘natuurliefhebbers’ die ervoor zorgt dat de natuur zich anders aanpast dan de evolutie toe zou laten.

Schotse Hooglanders bijvoorbeeld mag je niet benaderen, de gedragsregels voor mensen staan op borden, overal. Toen ik niet zolang geleden op vrijdagmiddag rond borreltijd door de duinen tussen Kijkduin en Scheveningen liep, stond er een familie Hooglanders rond een waterpunt beleefd te wachten tot een mens de kraan opendraaide.

Er is een flinke poel voor de dieren, maar dat was een eind lopen.

De harde kern voert alles: ratten, duiven, ganzen, ooievaars (iedere zichzelf respecterende ooievaar hoort nu toch lekker in Afrika te jagen?) edelherten, meesjes etc. Nog even, daar kan geen evolutie tegenop, en de wolf geeft pootjes, net als de vos.

Elly van den Boom, Den Haag

Van het gas af

Sinds eind december 2018 zijn we bewust van het gas af. Ons huis wordt verwarmd via elektrische kachels, het koken gaat elektrisch en warm water verkrijgen we via een elektrische boiler.

Gezien de zorgen over de gaswinning en het huidige klimaat, en alle inspanningen die er in de toekomst gedaan moeten worden ten aanzien van het klimaat, zou je verwachten dat ook de energieleverancier hier positief in staat.

Helaas, de energieleverancier Budget Energie denkt er heel anders over. U neemt geen gas meer af en pleegt daarmee contractbreuk. U krijgt van mij een boete van 50 euro. Erg stimulerend van Budget Energie om van het gas af te gaan.

Gert Wolters, Haren

Ga zélf gamen

Tip voor ouders die worstelen met de opvoeding met betrekking tot gamen: ga die games zelf spelen op je eigen pc of tablet. En niet even 10 minuten, maar stop energie in de fascinaties van je kroost. Dat schiet meer op dan beperkingen op te leggen voor dingen waar je zelf amper iets van begrijpt. Misschien vind je het zelf ook serieus leuk en gaat hij of zij als pa het zo vet vindt toch maar een boek lezen. En anders heb je mooi extra qualitytime met je puber in Fortnite.

Jaap Nauta, Utrecht

Louter jonge honden?

Uit het beeld dat Merlijn Kerkhof schetst van de vernieuwde radiozender 4 zou je zomaar kunnen opmaken dat het louter en alleen aan de beschreven vier jonge honden ligt dat de zender het zo goed doet.

Geen woord over de ‘gevestigde orde’, zoals een Margriet Vroomans, Hans van den Boom, Mieke van der Wey...om er maar enkelen te noemen. Dat is een jammerlijke omissie. Het succes is ook mede aan hen te danken.

Henk Brunekreef, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden