ColumnLisa Bouyeure

Hopelijk eindigt het coronacomplotdenken met het nagelschaartje van Viola Holt

null Beeld
Lisa Bouyeure

In mijn mailbox staan sinds maandag zwart op wit een datum, tijdstip en locatie voor mijn eerste prikafspraak. Goede aanleiding om de vlag uit te hangen en nog eens na te lezen wat ik er volgens de socialemediadeskundigen allemaal aan ga overhouden. De microchip van Bill Gates uiteraard, maar als het tegenzit word ik ook volgespoten met een papje van geaborteerde foetussen, krijg ik aangezichtsverlamming en een verscheidenheid aan prionziekten, verander ik in een vleesgeworden 5G-mast, muteert mijn dna tot een stel onooglijke macromoleculen en verschrompelen mijn eierstokken tot twee verdrietige rozijnen — áls ik de uitgang van de Jaarbeurs al haal.

De laatste weken is de meeste aandacht verschoven naar weer een nieuwe samenzwering: het vaccin zou ons magnetisch maken. Nu het allemaal wel mee lijkt te vallen met gevaccineerden die in lijkzakken de priklocaties verlaten, en wilde theorieën niet langer ‘wat als’-scenario’s zijn omdat ze behalve door experts en factcheckers ook door de praktijk zijn ontkracht, is het wel prettig als een mogelijke bijwerking in elk geval optisch nog enige indruk maakt. Want hartstikke leuk dat de wetenschap ook hier weer een mening over heeft, maar je ziet het toch met je eigen ogen?

‘Snappen doe ik het niet’, schreef Viola Holt deze week op Facebook. De presentatrice had een oude vriendin op de koffie gehad die spontaan een nagelschaartje uit haar tas pakte en op haar borst legde. ‘Viool ik ben magnetisch’, riep de vrouw uit, waarna Holts eigen nagelschaartje tot haar verbijstering ook op háár borst bleef plakken. Goed, ze ‘had weleens een filmpje gezien’ over het magneetfenomeen, maar als ongevaccineerde dacht ze er veilig voor te zijn, al ‘zijn er mensen die zeggen dat de gevaccineerden de niet-gevaccineerden kunnen besmetten’. Holt was over het algemeen ‘op veilige afstand’ gebleven van geprikten, maar had de afgelopen tijd toch twee van die types geknuffeld. ‘Het is niet mijn bedoeling om een discussie uit te lokken’, zei ze nog.

Blogger Brit Galvin demonstreert op Instagram dat ze na haar ­vaccinatie ‘magnetisch’ zou zijn geworden. Op sociale media beweren meerdere mensen iets soortgelijks.	 Beeld
Blogger Brit Galvin demonstreert op Instagram dat ze na haar ­vaccinatie ‘magnetisch’ zou zijn geworden. Op sociale media beweren meerdere mensen iets soortgelijks.

In lijn met Holts mysterieuze bevindingen is op het moment ook de zogeheten ‘magnet challenge’ gaande — plakt-ie of plakt-ie niet? Op sociale media wordt met foto’s en filmpjes gedemonstreerd hoe metalen voorwerpen na vaccinatie massaal op bovenarmen, voorhoofden en andere lichaamsdelen blijven zitten: een taartschep, muntjes, vorken, sleutels, zegelringen, schuifspeldjes en complete dienbladen.

‘Ik vind dit niet normaal’, schreef een moeilijk kijkende blogger op Instagram. Ze demonstreert daarom al drie weken lang elke dag hoe magnetisch ze is geworden. Op TikTok vraagt een verbaasde vrouw met afwisselend een Haarlem-magneet en twee klompjes op haar bovenarm: ‘Hoe dan? Wat zit erin dan?’ Een scepticus zal direct opmerken dat deelnemers aan de de challenge de spullen vrij ferm op klamme ledematen drukken en dat het effect met het kleinste beetje beweging al teniet wordt gedaan. Of dat lang niet alle gebruikte voorwerpen van ferromagnetisch materiaal zijn (probeer maar eens een euro op te tillen met een magneet).

Hopelijk blijkt het over een tijdje een mooie metafoor te zijn voor het einde van het coronacomplotdenken dat al meer dan een jaar onze sociale media opschudt, en in het beste geval samen met het virus weer zal verdwijnen. Even geen ‘ik heb weleens een filmpje gezien’ meer. Geen ‘er zijn mensen die zeggen’, ‘dat heb gestaan op Facebook’ of ‘ik stel alleen maar vragen’. Wat groots en meeslepend begon, met pedofiele elites, snode laboranten en stiekem geïmplanteerde microchips met trackingfunctie, eindigt dan met Viola Holt die met een nagelschaartje op haar borst koffie zit te drinken en uitroept: ‘Bizar toch?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden