Commentaar

'Hoop op terugkeer naar democratie in Egypte is een illusie'

Met draconische maatregelen snoert het nieuwe bewind in Egypte de complete oppositie de mond, schrijft Bert Lanting in het commentaar van de Volkskrant.

Protest van voetbalfans eind januari vorig jaar, toen 21 mensen ter dood veroordeeld werden vanwege hun betrokkenheid bij gatale voetbalrellen. Beeld ap
Protest van voetbalfans eind januari vorig jaar, toen 21 mensen ter dood veroordeeld werden vanwege hun betrokkenheid bij gatale voetbalrellen.Beeld ap

Egypte is weer terug in de ergste dagen van het regime van president Hosni Mubarak. Drie jaar na de Arabische Lente, die een einde maakte aan het bewind van Mubarak, zijn alle dromen over democratie en vrijheid voorgoed vervlogen.

Een dieptepunt was het doodvonnis dat een Egyptische rechter maandag over 529 leden van de Moslimbroederschap uitsprak. De beklaagden stonden terecht wegens betrokkenheid bij gewelddadige rellen die in de zuidelijke stad Minya uitbraken, nadat het leger vorig jaar augustus met harde hand een einde had gemaakt aan protesten van de Moslimbroeders.

Met recht had het proces tegen de islamisten weinig van doen: de rechter had maar een halve dag nodig voor de behandeling van de zaak. Op de tweede dag deed hij meteen uitspraak, zonder dat de verdediging kans had gekregen de beschuldigingen aan te vechten.

De kans is groot dat het vonnis in hoger beroep zal worden verworpen. Toch laat het verloop van het proces zien hoezeer het politieke klimaat in Egypte vergiftigd is geraakt sinds het afzetten van de islamistische president Mohammed Morsi vorig jaar augustus. Komende maand wacht de Moslimbroeders een tweede massaproces. Dan staan nog eens 682 aanhangers van Morsi terecht voor soortgelijke beschuldigingen, onder wie de geestelijk leider van de Moslimbroeders, Mohammed Abie.

Sinds het afzetten van Morsi heeft het nieuwe bewind, dat grotendeels bestaat uit figuren uit de tijd van Mubarak, naar schatting 15 duizend islamisten gevangen gezet. Volgens de regering is de campagne nodig om te voorkomen dat Egypte in handen valt van moslimextremisten. Het lijkt er meer op dat de nieuwe Mubarak, maarschalk Abdel Fatah al-Sisi, eropuit is de complete oppositie de mond te snoeren. Steeds vaker worden journalisten slachtoffer van de repressie.

Onlangs nog sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de hoop uit dat Egypte snel de weg terug zal vinden naar de democratie, zodat de VS hun miljardenhulp aan het land kunnen hervatten. De draconische maatregelen tegen de Moslimbroeders en de beschamende showprocessen tonen aan dat die hoop een illusie is.

Bert Lanting is redacteur van de buitenlandredactie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden