Opinie

Hoogheemraadschap Delfland, schaf kwijtscheldingsregeling niet af

Als het plan van het Hoogheemraadschap Delfland om de kwijtscheldingsregeling af te schaffen, doorgaat, hebben de kwetsbaarste huishoudens straks nog maar 6,75 euro over voor extraatjes. Dat is onaanvaardbaar.

Luchtfoto van midden Delfland. Beeld anp

Op 19 november besluit het Hoogheemraadschap Delfland of de kwijtscheldingsregeling binnenkort wordt afgeschaft. Een voornemen dat meer dan 50.000 huishoudens in de regio Haaglanden hard treft. Voor hen betekent dit in feite een jaarlijkse lastenverzwaring van 284 euro.

Volgens het Hoogheemraadschap is een kwijtscheldingsregeling niet meer van deze tijd, voeren waterschappen geen inkomenspolitiek en zijn ze ook niet verantwoordelijk voor armoedebeleid. Delfland trekt zich schijnbaar niets aan van alle inspanningen van Rijk en gemeenten om de koopkracht voor de laagste inkomens overeind te houden en de belastingen te verdelen naar draagkracht.

Een gezin met kinderen in Delfland is momenteel gemiddeld 24 euro per maand kwijt aan waterschapsbelasting. Voor veel mensen misschien een luttel bedrag in ruil voor droge voeten. Maar dat geldt niet voor die 50.000 huishoudens, ondernemers en studenten in Delfland. Want als je al je uitgaven moet budgetteren, ieder dubbeltje moet omdraaien, is 24 euro veel geld. Als deze maatregel doorgaat houden ze gemiddeld 6 euro 75 per maand over voor 'extraatjes'. Dat is niet sociaal.

Solidariteit is van alle tijden!

Hoe kun je als hoogheemraadschap tegenover deze groep verdedigen dat een kwijtscheldingsregeling niet meer van deze tijd is? Solidariteit is van alle tijden! Het hoogheemraadschap geeft aan dat waterschappen geen inkomenspolitiek voeren. Maar een dergelijke afschaffing heeft wel degelijk financiële gevolgen voor de allerarmsten. Ze is niet noodzakelijk en levert ook geen bezuiniging op.

Delfland berekende zelf al dat een kwart tot de helft van de aanslagen oninbaar zal zijn. Veel meer dan 10 tot 17 euro per jaar per huishouden valt er niet te verwachten. Het sterkt mij in mijn opvatting dat deze maatregel niet voortkomt uit bezuinigingsnoodzaak maar het gevolg is van een politieke keuze.

Het voornemen om de kwijtschelding voor de allerarmsten in Delfland eerst te halveren en in 2017 af te schaffen raakt ons allen. De heffing daalt een beetje voor huishoudens die dit wellicht niet eens merken, terwijl ze grote schade berokkent bij diegenen die het minst hebben.

Maar liefst 10 colleges van burgemeester en wethouders, 12 kerkelijke instellingen, 8 studentenverenigingen en vakbonden, meer dan 60 maatschappelijke instellingen en honderden inwoners uit de regio hebben zich inmiddels uitgesproken tegen het plan. Het is zelfs in strijd met het advies van de Unie van Waterschappen. In 2012 concludeerde de Unie in het rapport Kwijtschelding dat versobering van het kwijtscheldingsbeleid zeer onwenselijk is en dat het huidige kwijtscheldingsbeleid als een gegeven moet worden beschouwd.

Imagoschade

Daarnaast zal afschaffing volgens de Unie leiden tot aanzienlijke imagoschade voor het Hoogheemraadschap. Alle waterschappen in Nederland erkennen dit, waarom Delfland dan niet?

In 2017 wordt de Waterwet geëvalueerd. De positie van de waterschappen zal dan ook aan de orde komen. Het is niet ondenkbeeldig dat de afvalwaterzuivering beter overgelaten kan worden aan een ander bestuur, zoals dat ook geldt voor de drinkwaterproductie en de rioleringen. De lancering van dit plan druist namelijk in tegen de geest van de afspraken die in 1992 zijn gemaakt: Verplichte bestuurlijke samenwerking tussen gemeenten, provincie en het waterschap.

De laagste inkomens in onze regio worden nu eenzijdig door het Hoogheemraadschap met de rug tegen de muur gezet en de consequenties worden zonder overleg bij de gemeente neergelegd. Als gemeente doe je je uiterste best om een sociaal vangnet te bieden aan mensen die dat nodig hebben. Daar heeft Den Haag ook fors in geïnvesteerd. Maar door het plan van het Hoogheemraadschap staat het vangnet onder druk.

Ik vraag het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland met klem om op 19 november af te zien van dit plan. Laat de 50 duizend kwetsbaarste huishoudens in Delfland niet vallen. Want laten we eerlijk zijn: 6 euro en 75 cent per persoon per maand voor 'extraatjes' is toch onacceptabel in een welvarende regio als de onze!

Rabin Baldewsingh is wethouder sociale zaken & werkgelegenheid Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.