LezersbrievenMaandag 27 januari

Hoog tijd voor begrenzing sociale media

De ingezonden lezersbrieven van maandag 27 januari.

Leerlingen in Nijmegen tijdens de pauze.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Interessant artikel van Sophia van Tol over de teloorgang van de solidariteit binnen de samenleving. Haar oproep: ‘laten we werken aan een gedeelde werkelijkheid in plaats van een individuele en laten we de hand ook af en toe in eigen boezem steken’.

Het probleem is echter dat de ongebreidelde ontwikkeling van de sociale media het tegendeel veroorzaakt: meerdere werkelijkheden met groepen vaste aanhangers die zich in hun bubbel afsluiten van andersluidende ideeën en gedachten. Een gedeelde waarheid raakt zo steeds verder uit beeld en zorgt voor toenemende polarisatie tussen burgers.

Sander Schimmelpenninck wijst in zijn column in dezelfde krant op een nieuw fenomeen, de politisering van de roddelpers, waar ik de sociale media voor het gemak onder schaar. Maar ook op grotere schaal zijn de gevolgen van de sociale media ingrijpend. Zo zijn we door het manipuleren van de werkelijkheid en de beïnvloeding van burgers opgezadeld met een twitterende wereldleider die hard op weg is om ook op mondiale schaal burgers (en regeringen) tegen elkaar op te zetten.

Hoog tijd dus om serieus te onderzoeken hoe een eind kan worden gemaakt aan het ondermijnen van de samenleving, door grenzen te stellen aan de (invloed van de) sociale media. Dat de kinderen hun verdriet over overleden hiphoppers dan niet meer via dit medium kunnen delen, moeten we dan maar als collateral damage beschouwen.

Aat de Jong, Middelburg

Inleverrapport

De commissie-Borstlap wil dat alle werkenden in Nederland gelijk worden behandeld. En dus ook dezelfde belastingregels volgen. Zelfstandigen moeten hun belastingvoordeel inleveren, want ‘dat was bedoeld om de eigen AOW en pensioenvoorziening te regelen, en dat doen ze en masse niet’.

Ik heb altijd begrepen dat de zelfstandigen- en MKB-aftrek was bedoeld als tegemoetkoming voor het risico dat een zelfstandige loopt. Als niemand mijn diensten ‘koopt’, heb ik geen inkomen. Ben ik ziek of neem ik vakantie? Geen inkomen.

Als eenvoudig complementair therapeut heb ik iedere maand zo’n 1.000 euro kosten. Ik huur een ruimte, heb abonnementen, ben lid van beroepsverenigingen, volg opleidingen, koop kantoor- en praktijkbenodigdheden. Met mijn uitgaven als ondernemer help ik anderen aan werk en inkomen, die daar dan ook weer belasting over betalen. Zo lever ik niet alleen een bijdrage aan de gezondheid van mijn cliënten, maar ook aan onze economie.

Ik ben benieuwd hoe dat gelijktrekken van alle werkenden gaat uitpakken. Krijg ik voortaan ook een collectieve ziektekostenverzekering, vakantiegeld, een dertiende maand, een treinabonnement, lease-auto en/of fietsregeling, ouwe-lullen-dagen en ziekengeld vanaf dag 1 of 3? Of lever ik alleen maar in?

Jetske Hingst, Amersfoort

Rechtvaardige arbeidsmarkt

Hans Borstlap gaat de arbeidsmarkt weer rechtvaardig maken. Werknemers neemt hij de financiële zekerheden af die zelfstandigen ook moeten missen; zelfstandigen neemt hij de financiële voordelen af die werknemers ook moeten missen. Zo zijn alle werkenden gelijk. Vanaf de zijlijn kijken Mark Rutte en de werkgevers glunderend toe.

Elke Meiborg, Middelstum

Flexdebilisering

Flexdebilisering.

Jan van Harten, Sleeuwijk

IJstijd

De linkse activiste Sylvia Borren beweert dat de Club van Rome, Joop de Uyl en Jan Tinbergen zich begin jaren zeventig zorgen maakten over hèt klimaat.

Daar is geen sprake van. Zij maakten zich zorgen over de eindigheid van de voorraden fossiele brandstoffen op aarde. Verder waren zij in de ban van verdelingsvraagstukken. Tussen 1940 en 1975 daalde de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,2 graden. Er verschenen toen verhalen in de kranten waarin men zich zorgen maakte over een mogelijke nieuwe IJstijd.

In die periode werden er zeven Elfstedentochten verreden.

A. Broeksma, Almelo

Belgezwellen

Mag ik de 5G-stralingsvrezers op een complot wijzen? U heeft zichzelf jarenlang, dag en nacht, blootgesteld aan 5G-straling. Namelijk wifi. Dat zit in hetzelfde frequentiebereik, alleen benut 5G het signaal wat slimmer, wat voor de straling niks uitmaakt.

Uw wifi-kastje is altijd dichtbij, en straalt op u in terwijl u slaapt, uw krantje leest bij het ontbijt, en uw werk doet op kantoor.

De stralingsdosis is duizenden malen hoger dan van een 5G-zender op straat. Als u belt, drukt u een op vol vermogen blazende wifi-zender tegen uw oor en worden uw hersenen gefrituurd. U brengt uzelf een dosis toe waar uw wifi-kastje bij verbleekt.

Aangezien u daar allemaal nooit iets van heeft gemerkt, en er nooit belgezwellen uit iemands oor zijn komen bloemkolen; kunnen we het over echte problemen gaan hebben?

Bas Groot, Amsterdam

Mannenpil

Door de mannenpil zouden mannen meer last hebben van ‘acne, gewichtstoename, libidoverandering, stemmingswisselingen en (nacht)zweten’.

Verder is er onduidelijkheid over wat ‘ dit soort medicatie met het lichaam doet bij langdurig gebruik’, aldus een mannelijke briefschrijver.

Komt me bekend voor.

Marion Augusteijn, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden