ColumnStefano Keizers

Honger uit de wereld verbannen doe je zo

Het leven is een hel en we gaan naar de verdoemenis.

Gelukkig geeft de Volkskrant mij deze week de ruimte om alle problemen van de kaart te vegen.

Het leek me wel grappig om te verzinnen hoe we het begrip honger uit de wereld kunnen bannen, dus dat heb ik gedaan. In een slordige 447 woorden lukt het mij om alle knorrende magen te stillen. Echt. Ik heb overigens geen rekening gehouden met een potentieel gebrek aan drinkwater.

Waarom zou ik?

Op straat hoor ik sedert jaren dat er allang genoeg eten geproduceerd wordt om elke mond te kunnen voeden. Maar dat het ons steevast niet lukt om het eerlijk te verdelen. We hebben te maken met een logistieke kwestie.

Ik geloof alleen niet dat iemand zit te wachten op een eerlijke verdeling. Het uitbannen van honger is louter de moeite waard wanneer het onrecht in stand blijft, dat realiseer ik mij terdege.

Ik ga niet voorstellen om nog meer voedsel te produceren – zó veel dat er zelfs voor de armen nog wat kruimeltjes overblijven terwijl de rijken er niet op achteruitgaan. Deze tactiek zou het probleem wellicht verhelpen, maar ik weet niet of we genoeg grondstoffen hebben en het is een ongelofelijk gedoe om dit uit te rekenen en het is sowieso een ongelofelijk gedoe om nog meer voedsel te produceren.

Ook de suggestie om genocide te plegen op de minder geslaagde helft van de bevolking kan ik niet serieus nemen. Wanneer we een dusdanige hoeveelheid mensen vermoorden, zijn er opeens veel minder handen beschikbaar voor de productie.

Ik heb daarentegen twee methodes gevonden die wél zullen slagen. Jullie mogen kiezen.

1) Afschaffing van de rechtspraak

Klinkt heftig, maar als je er goed over nadenkt is het zo gek nog niet. Wanneer we op geen enkele manier meer verantwoording hoeven af te leggen voor onze daden, worden onze kansen op een goede maaltijd direct groter. Het is survival of the fittest, zo oorspronkelijk als je je maar kunt wensen. Minderbedeelden mogen bijvoorbeeld besluiten om winkels en fabrieken te plunderen, zo vaak als ze willen. En ook zouden we ongestraft elkaar kunnen eten.

2) Versimpeling van het monetaire systeem

Deze is misschien nog wel beter. Gooi alle nodeloze tussenstappen overboord. Zorg ervoor dat voedsel vanaf nu alleen nog maar gekocht kan worden met voedsel. Voor je het weet heeft iedereen toegang tot de Hoorn des Overvloeds. Arme boeren en vissers kunnen hun oogst inruilen voor heel veel hamburgers bij McDonald’s, iedereen met een volkstuintje mag automatisch dineren in sterrenrestaurants, kinderen kunnen snoep kopen en naar de bioscoop met de koekjes die ze diezelfde middag hebben gebakken. Onze huisdieren krijgen eindelijk een functie. De honger is tenietgedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden