Hongarije en democratie gaan prima samen

In haar column Oostfront (14 september) bejegent mevrouw Sheila Sitalsing Hongarije, het Hongaarse volk en de Hongaarse geschiedenis onjuist. Zij beschuldigt Hongarije ten onrechte van de schending van de rechten van Roma-minderheden, een gebrek aan respect voor persvrijheid en de rechtsstaat. Zij biedt tevens ruimte aan beschuldigingen van antisemitisme.

Premier Viktor Orban tijdens een persconferentie in Polen op 26 augustus.Beeld reuters

De nieuwe grondwet die Hongarije in 2011 aannam, bevat vooruitstrevende artikelen over de mensenrechten. Een systeem van checks-and-balances, met onder andere de Ombudsman en het Constitutionele Hof die deze uitzonderlijke mensenrechten verdedigen. De Hongaarse pers geniet volledige persvrijheid. Dat zal eenieder ook ervaren bij een bezoek aan Hongarije en het volgen van de Hongaarse pers.

Ten aanzien van Roma-minderheden: de Hongaarse regering heeft hen altijd ondersteund in hun ontwikkeling. In de laatste jaren is hulp vooral gericht op onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting en gezondheidszorg. Op initiatief van Hongarije is tijdens het Hongaarse EU-voorzitterschap in 2011 een Europese Roma-strategie gelanceerd. Helaas is het waar dat veel Roma in Hongarije - net als in andere landen - in slechte omstandigheden wonen, maar wij laten hen dus niet aan hun lot over.

Bovendien voert premier Orbán een zero-tolerancebeleid tegen antisemitisme en de discriminatie van Roma. In de bestrijding van antisemitisme richt de overheid zich op wettelijke maatregelen, educatie, herdenken en de promotie van de Joodse culturele renaissance. Hongarije was vorig jaar voorzitter van het International Holocaust Remembrance Alliance en organiseerde wereldwijd tal van evenementen om de tragedie van de Joden te herdenken. Niet minder belangrijk, in 2001, tijdens Victor Orbáns eerste regeringsperiode, was Hongarije een van de eerste Europese landen die een nationale holocaustherdenkingsdag invoerden.

Het is een triest historisch feit dat mensen achter het IJzeren Gordijn niet de kans hadden om hun eigen staatsvorm te bepalen. Communisme, met zijn volslagen gebrek aan vrijheid van meningsuiting, werd ons lot. Maar in 1956, dit jaar precies zestig jaar geleden, streden onze jonge mannen en vrouwen om Hongarije te bevrijden van de onderdrukkende ideologie. Ze betaalden voor deze strijd met hun bloed en gaven geboorte aan een land dat nog altijd vecht voor democratie en de volledige uitvoering van de mensenrechten.

De ambassade van Hongarije staat tot november 2016 uitgebreid stil bij de herdenking van de Hongaarse Opstand en vrijheidsstrijd van 1956. Wij nodigen de Volkskrant en haar lezers van harte uit om onze uiteenlopende evenementen bij te wonen.

András Kocsis, Ambassadeur van Hongarije in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden