OpinieNoodtoestand Hongarije

Hongaarse Noodwet is wél in overeenstemming met Europese verdragen en EU-waarden

De Hongaarse noodtoestand wordt in de Nederlandse media fout geïnterpreteerd, schrijft de Hongaarse ambassadeur András Kocsis. Hij stelt dat de genomen maatregelen voldoen aan de maatstaven van de EU. 

Premier Viktor Orbán tijdens de verlenging van de noodtoestand in het Hongaarse parlement afgelopen maandag.Beeld AFP

Covid-19 stelt de EU en de rest van de wereld voor een ongekende uitdaging, waarbij tot uitzonderlijke maatregelen moet worden overgegaan. Hongarije heeft op 11 maart 2020 de noodtoestand afgekondigd. Op 30 maart is de noodtoestand met oog op de toenemende dreiging van het coronavirus verlengd. De afgelopen dagen is deze zogenoemde Noodwet (‘Coronavirus Protection Act’) in zowel de geprinte als op sociale media foutief geïnterpreteerd. Ik voel mij genoodzaakt u mee te nemen naar de feitelijke situatie.

Ten eerste, de Hongaarse regering verkrijgt met deze Noodwet slechts één gelimiteerde bevoegdheid. Het mandaat geeft de regering enkel de mogelijkheid tot het nemen van noodzakelijke en proportionele maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Dit betreft maatregelen om zowel de gezondheid en het welzijn van de Hongaarse bevolking, als de economische stabiliteit van Hongarije te garanderen. Aan de rechtsstaat wordt – uiteraard – niet getornd. 

De Grondwet blijft ook van kracht tijdens een noodtoestand. Alle autoriteiten blijven opereren binnen de juridische en institutionele kaders. Zo blijft het Constitutionele Hof – overigens een onbekend instituut voor de Nederlandse rechtsorde – in zitting en wordt zijn effectiviteit gegarandeerd door speciale, tijdelijke regelgeving. In tegenstelling tot enkele West-Europese landen, worden de algemene verkiezingen, zoals grondwettelijk is vastgelegd, niet beïnvloed. Enkel de tussentijdse verkiezingen kunnen vanwege covid-19 worden uitgesteld.

Verder bevat de Noodwet geen enkele beperkingen op de activiteiten van het parlement. Integendeel, het parlement verkrijgt de uitdrukkelijke bevoegdheid om het bovengenoemde mandaat van de regering op elk mogelijk moment te wijzigen of in te trekken. Bovendien is de regering verplicht het parlement regelmatig te informeren over de genomen inspanningen in de strijd tegen covid-19. Daarmee behoudt het parlement al zijn toezichthoudende en controlerende taken.

Tot slot, het leveren van kritiek wordt niet strafbaar. De Noodwet bevat enkel een tijdelijke uitbreiding van het Wetboek van Strafrecht omtrent angst zaaien. Aangetoond dient te worden dat de desinformatie – in lijn met de definitie van de Europese Commissie – bewust gecreëerd en/of verspreid is voor een groot publiek met als doel de overheidsmaatregelen ter bestrijding van covid-19 te belemmeren. Communicatie in de privésfeer is dus níét strafbaar en meningen, hoe kritisch ook jegens de regering, vallen ook niet onder de strekking van de Noodwet.

De gehele wereld verkeert momenteel in oorlog met een ongekende pandemie. De noodtoestand en de uitzonderlijke maatregelen die genomen zijn binnen de Coronavirus Protection Act hebben als doel deze pandemie zo effectief mogelijk te bestrijden. Ze zijn in overeenstemming met zowel de Hongaarse Grondwet als de Europese verdragen en hanteren de EU-waarden, de rechtsstaat en de persvrijheid.

András Kocsis, ambassadeur van Hongarije in Nederland

De echte aanslag op de Europese ziel uit Hongarije
‘Terwijl er in de Brusselse vergaderkamers een oorlog woedt over wat dat precies betekent, een Unie zijn, sluipt het rot er via de rechterkant onbekommerd in’, schrijft Sheila Sitalsing. Eensgezindheid zou in deze tijden niet misstaan, immers ‘de Europese Unie is zo slagvaardig en voortvarend als de leden die haar aansturen.’ 

Als kritische journalist in Hongarije ben je al snel een ‘corona-collaborateur’
Een wetsvoorstel van Viktor Orbáns regering baart Hongaarse journalisten veel zorgen. ‘Paniek zaaien’ met ‘onwaarheden’ over de coronapandemie kan tot vijf jaar cel leiden. ‘Er kan een sfeer ontstaan waarbij het publiek zich tegen ons keert.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden