Homorazzia

Op 29 mei controleerden agenten in burger parkeerplaats Leikant naast de A58.

Het bleek er betrekkelijk rustig te zijn, de agenten stapten weer in de auto’s en reden naar parkeerplaats Lage Aard bij Molenschot om daar meer succes te boeken. Die controle stond wel niet in de opdracht omdat er nooit klachten over Lage Aard waren, maar de agenten hadden zin in een homorazzia, dus vroegen ze bezoekers van Lage Aard schreeuwend en met zaklantarens zwaaiend om legitimatie, een optreden waarvoor elke legitimatie ontbrak.

Nu is er, op aandringen van korpsbeheerder en burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman, een evaluatie geweest naar de overdreven interventie van de politie door de politie van Midden- en West-Brabant zelf. Conclusie: ‘Voor dit optreden op deze wijze ontbrak de basis. Het vragen om legitimatie van bezoekers had niet mogen gebeuren.’

Punt.

Deze evaluatie stemt tot tevredenheid (meestal worden schandaaltjes bij de politie onder het tapijt geveegd, nu niet dankzij Vreeman), maar meer nog tot ontevredenheid.

Wat was precies het geval? Homofobie. De Nederlandse jongens en meisjes in uniform joegen op die parkeerplaatsen ordinair op homo’s, zoals Marokkaanse jongens dat in Amsterdam doen.

‘Dit had niet mogen gebeuren’, zou niet de laatste zin van het rapport mogen zijn. Daar moet echt nog iets achter, bijvoorbeeld dit.

‘Daarom heeft de commissaris van politie van Midden- en West-Brabant besloten om verantwoordelijke korpschef X van de razzia voorlopig op nonactief te stellen op verdenking van discriminatie en het onnodig in diskrediet brengen van parkeerplaatsen. X zal worden gescreend op eerder gedrag, evenals de dienders die zich uitleefden op Lage Aard en van wie nadrukkelijk mag worden vermoed dat ze die lust niet deze dag bij zichzelf ontdekten, maar al jaren een sluimerende homohaat in de gelederen onderhouden. Hetgeen verwerpelijk en onacceptabel is. Mochten er tijdens de verhoren nog steeds anti-homo geluiden opduiken, dan zal Midden- en West-Brabant overgaan tot ontslag van de betrokkenen.’

En dat niet alleen in je rapport schrijven, maar ook menen, publiek maken en, als laatste en voor een rechtstaat noodzakelijke daad, uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden