Opinie Commentaar

Hoge boete moet ING tot inkeer brengen, maar oppervlakkige reactie topman doet het ergste vrezen

Beeld ANP

ING krijgt de hoogste boete in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis voor een misdrijf waarvan de omvang niet bekend is. Het is duidelijk dat elke crimineel die geld wit wilde wassen of mensen wilde omkopen de afgelopen jaren vrij spel kreeg bij ING. Maar hoeveel criminelen daarvan gebruik hebben gemaakt, is niet meer te achterhalen.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie schetst een ontluisterend beeld. De meest elementaire controle ontbrak. Ondanks meerdere waarschuwingen van toezichthouder DNB verzuimde de concerntop in te grijpen.

Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe onachtzaamheid in niets op de hoogmoed die de kredietcrisis veroorzaakte. Maar het laat wel een patroon zien, een patroon waarin bankiers te veel ondernemer spelen, te veel gericht zijn op winstgroei en hun belangrijkste taak verwaarlozen.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers hamert vooral op klanttevredenheid. Hij wilde de allerbeste consumentenbank worden. Die strategie heeft vruchten afgeworpen, maar de basis werd verwaarloosd. Een bank moet in de eerste plaats een baken van betrouwbaarheid en veiligheid zijn. Pas als dat in orde is, kan de blik naar buiten.

Het OM constateert nu dat er iets grondig mis is met de ING-cultuur. Bij belangrijke beslissingen prevaleerden commerciële doelstellingen boven de wet, en tekortkomingen drongen niet door tot het hogere management.

We moeten hopen dat ING door de ongekend hoge boete tot inkeer komt, maar we moeten vrezen dat ook dit keer een cultuuromslag zal uitblijven. Nu het niet tot een strafzaak komt, maar de zaak met een eenmalige boete kan worden afgedaan, is de kans groot dat het intern als een ongeluk wordt beschouwd: vervelend, maar vooral iets om snel te vergeten.

De oppervlakkige reactie van topman Ralph Hamers doet het ergste vrezen. Hij legt de verantwoordelijkheid vooral bij zijn ondergeschikten. Om dergelijk misbruik in de toekomst te voorkomen, trekt hij een blik extra controleurs open, maar hij weigert te zien dat het probleem veel dieper zit. Het is aan president-commissaris Hans Wijers om hem daarvan alsnog te overtuigen en, als dat niet lukt, op zoek te gaan naar een andere bestuursvoorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden