Commentaar

Hoezo schaffen wir das?

Merkels ruimhartige vluchtelingenbeleid schept de verplichting problemen met integratie te benoemen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld anp

Meer dan een week na het volkomen uit de hand lopen van Oudejaarsnacht in het centrum van Keulen is nog altijd niet duidelijk wat er precies gebeurd is. Niettemin is het publieke debat in Duitsland over migratie, integratie en vluchtelingen in een stroomversnelling gekomen.

Wat vast staat is dat er niet minder dan 170 vrouwen aangifte hebben gedaan van seksueel geweld en/of beroving. De Keulse politie, die eerder al miskleunde bij het in bedwang houden van hooligans en salafisten, heeft volkomen gefaald in haar kerntaak: het handhaven van de openbare orde en het beschermen van haar burgers.

Vervolgens heeft politiechef Wolfgang Albers het publiek en de media voorgelogen op twee cruciale punten, namelijk 'dat de politie de zaak onder controle had' en dat hij 'geen idee had wie de daders waren geweest' omdat 'hun identiteit niet gecontroleerd was'. Politiemensen die zich met reden door hun chef in de steek gelaten voelden, lieten daarop politieprotocollen uitlekken waaruit het tegendeel bleek.

Gisteren werd duidelijk dat tenminste 18 verdachten vluchtelingen zijn. Daarmee komt ook burgemeester Henriëtte Reker in haar hemd te staan; zij verklaarde deze week dat er geen aanwijzingen waren dat er vluchtelingen onder de daders waren. Van de geïdentificeerde verdachten zijn de meesten afkomstig uit Marokko, Algerije, Iran en Syrië.

Of Reker en de inmiddels ontslagen Albers opzettelijk wilden verdonkeremanen dat er asielzoekers onder de aanranders waren, is de vraag. Hun actie heeft wel het Duitse vluchtelingendebat op scherp gezet: hoezo schaffen wir das?

De in verlegenheid gebrachte regeringspartijen CDU en SPD proberen paniekerig de geest weer in de fles te krijgen met voorstellen tot het sneller uitzetten van criminele asielzoekers en het stopzetten van ontwikkelingshulp aan landen die weigeren uitgewezen asielzoekers op te nemen.

Met belangrijke deelstaatverkiezingen voor de deur zullen kanselier Merkel (CDU) en vice-kanselier Gabriel (SPD) zich moeten realiseren dat een ruimhartig vluchtelingenbeleid verplichtingen schept. Verstoppertje spelen kan niet meer: openheid over de problemen die de opvang en integratie met zich meebrengen is een absolute voorwaarde voor behoud van draagvlak onder de Duitse bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden