Hoezo, 'laatste activist'?

Publicist Walt van der Linden vraagt zich af of het, omdat activist Frank van der Linde er 'radicaal de stekker uit trekt', echt afgelopen is met het activisme.

Belangstellenden in de rechtbank tijdens het kort geding van de actiegroep We Are Here tegen de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, waarin ruim honderd vluchtelingen verbleven, 30 januari 2015.Beeld anp

Na vijfenhalf jaar 'professioneel' actie te hebben gevoerd moest Frank van der Linde deze week concluderen dat Het Systeem niet alleen een gulle gever is, maar ook een taaie tegenstander. Het verstoren van een optreden van de 84-jarige Israëlische actrice Lia Koenig bleek, verrassend genoeg, niet afdoende om nu eindelijk eens die Tweestatenoplossing er door te krijgen. In een groot Volkskrant-interview liet Van der Linde weten 'radicaal de stekker eruit te trekken'. Ervaringen rijker, illusies armer.

Aan de Guerrillero Heroico zelf heeft het niet gelegen. Het Systeem heeft hem 'kaltgestellt', waar het hem juist had moeten 'koesteren'. Dat Van der Linde een dikbetaalde baan verliet om zich fulltime aan het activisme te wijden, lijkt hij zelf te beschouwen als een indrukwekkend vertoon van altruïsme, dat hem verheft boven de doorsnee activist, die vooral zou schitteren door afwezigheid. Het revolutionaire leger bleek te kampen met een schrijnend personeelstekort: 'We hebben geen actieve linkse beweging meer die wil vechten voor idealen. Wat kan ik dan nog doen?' Nou, Expectation management, bijvoorbeeld. Die term kent hij vast nog uit zijn tijd als ngo-directeur.

Walt van der LindenBeeld .

Bijltje wordt stokje

In het interview wordt Franks neergegooide bijltje opeens een stokje - 'dat anderen nu moeten overnemen'. Alsof hij de afgelopen jaren eenzaam een estafette heeft gelopen. Alsof er niet keihard geknokt is om De Valreep, De Vloek of de Tabakspanden te behouden. Alsof je bij Joe's garage niet nog steeds uitstekend kunt eten in ruil voor een vrijwillige donatie. Alsof kraken niet doorgaat. Alsof de discussie over Telegraaf-koppen, het gesprek van de week, niet op gang kwam via Twitteractivisme.

Het is verleidelijk om etiketten als 'midlife-crisis' en 'Messias-complex' op de man te plakken. Liever doe ik iets anders. Ter contrast stel ik u graag voor aan een andere activist: X. Achttien jaar jonger dan Van der Linde, vijf jaar langer actief, niet van plan te stoppen.

Anders dan Van der Linde wil X niet met zijn naam en foto in de krant. X heeft een anonieme simkaart in zijn antieke Nokia. Anders dan Van der Linde heeft X ook gewoon een baan - zwaar fysiek werk, onregelmatige werktijden - want anders dan Van der Linde verwacht hij niet dat zijn strijd tegen Het Systeem zal worden gesponsord door Het Systeem. Net als Van der Linde is X wel eens in elkaar gemept door de politie - zelfs meer dan eens. X meent dat het demonstratierecht onrechtmatig wordt ingeperkt en dat de politie buitensporig veel geweld gebruikt. Fijn dat Van der Linde dit zo nadrukkelijk aankaart. Een surveillancehond die met willekeurige intervallen en zonder aanwijsbare reden in je dijbeen bijt is geen pretje. Maar anders dan Van der Linde heeft dat hem niet kunnen breken.

Kakkerlakken

Onlangs werd X gebeld op zijn Nokia. We Are Here, de groep vluchtelingen die al vijf jaar wordt opgejaagd en van kraakpand naar kraakpand trekt - Het Systeem 'koestert' hen ook niet bepaald - is weer eens met hun schaarse bezittingen op straat komen te staan. Een tijdelijke slaapplek is inmiddels gevonden, vertelt de vrijwilliger. Maar of ze de meubels een weekje bij X kunnen stallen?

Tussen de vergeelde matrassen en afgeragde bankstellen blijken zich wat verstekelingen te hebben verschanst. Bed, bank, bakkerstorren. In rap tempo koloniseren de kakkerlakken ongehinderd zijn keuken en slaapkamer.

Als de meubels een paar dagen later weer worden opgehaald, verstuurt We Are Here een tweet. 'Iedereen die heeft meegeholpen, bedankt!'. Iedereen, dat is toch ook X, op dat moment nog in de weer met vallen en insectenspray. De Volkskrant belt niet voor een interview.

Walt van der Linden is publicist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden