De week van de hoofdredacteur Pieter Klok

Hoeveel lugubere details heeft de lezer nodig van een misdrijf?

Pieter Klok. Beeld Jiri Buller

Toen Charlotte Huisman vorig jaar zomer een ­reportage schreef over de rechtszaak tegen ­Michael P., de moordenaar van Anne ­Faber, vroeg ik expliciet niet te veel lugubere details te geven over de verkrachting en moord. In de eerste plaats omdat zulke details vaak niet relevant zijn – je moet altijd oppassen dat je ze niet vooral opschrijft om de sensatiezucht bij lezers te bevredigen. Maar ook uit piëteit met de nabestaanden. Je wilt hen niet dwingen de gebeurtenissen tegen hun zin te herbeleven. Dat zouden ze als een schending van hun privacy kunnen ervaren.

Wim Faber, de vader van Anne, betoogt vandaag dat je ook te voorzichtig kunt zijn. Zo voorzichtig dat de ernst van het delict niet goed wordt gevoeld, wat in het geval van zijn dochter vreselijke gevolgen had. De straf voor het eerdere delict van Michael P. was achteraf bezien te licht en zijn behandelaars ­hadden niet goed door met wat voor psychopaat ze te maken hadden, waardoor ze hem te snel allerlei vrijheden toekenden. Wim Faber vindt het goed dat Kamerlid Theo Hiddema de eerdere misdaad van Michael P. in al zijn gruwelijkheid afschilderde in de Tweede Kamer. Alleen zo worden de gemaakte fouten schrijnend duidelijk.

Als we het kwaad niet in de ogen kunnen kijken, kunnen we het kwaad ook niet goed bestrijden, is zijn redenering. De vraag voor ons is hoe je dat kwaad het best kunt beschrijven. Soms kan het inderdaad nodig zijn een misdrijf in zijn volle omvang te laten zien, zoals in de vier uur durende documentaire over Michael Jackson die onlangs werd uit­gebracht. In zijn geval zijn er nog steeds mensen die niet geloven dat hij zich aan kinderen heeft vergrepen.

Wim Faber. Beeld Linelle Deunk

Maar in andere gevallen heeft de lezer of kijker de details niet nodig om een oordeel te vellen. Gruwelijkheden ­kunnen ook woede en wraaklust aanwakkeren en daarmee het oordeel ­vertroebelen. De verslaggevers van de Volkskrant hebben de ingewikkelde taak zich bij elk detail af te vragen wat de relevantie is. Helpt het de lezers bij het vormen van hun oordeel?

Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden