Column Frank Kalshoven

#hoedan? (3): Samen op weg naar 1 miljoen banen extra

Wie heeft de beste lezers? De Volkskrant. Ik ben de afgelopen week bedolven onder de goede ideeën om een miljoen extra banen voor elkaar te boksen in ­Nederland. Dank voor het denkwerk!

We kunnen de zeven maatregelen die ik vorige week voorstelde, en die veel steun kregen, nu aanvullen. De maatregelen van de lezers zijn onder te brengen in drie categorieën: onderwijs, arbeidsmarkt, sociale zekerheid. Dit illustreert nog eens hoe wijs de lezers van de Volkskrant zijn, want het samenspel tussen deze drie systemen is cruciaal voor de uitkomst die we willen bereiken: goed werk voor alle volwassenen in Nederland.

Allereerst de maatregelen rond onderwijs en arbeidsmarkt, volgende week kijken we naar de sociale zekerheid en overzien we het geheel. 

Onderwijs

Maatregel 8: Bouw de kinderopvang en het primair onderwijs om tot één organisatie voor jonge kinderen, die het hele jaar open is.

Waarom? Zowel om jonge kinderen een betere start te geven in hun (lerende) leven, als om ouders makkelijker in staat te stellen (meer uren) te werken. Bijkomend voordeel: kunnen we in één moeite door dat suffe primair onderwijs wakker schudden.

Maatregel 9: Herwaardeer het werkend leren.

Waarom? Werkend leren aan beroepsvaardigheden is een prima leerlijn voor grote groepen jongeren die zo goede arbeidsmarktperspectieven krijgen. Dit is aan maatschappelijke ­herwaardering toe. En we moeten die jongens en meisjes langer vasthouden in die leer/werk-combinatie.

Maatregel 10: Geef alle volwassenen toegang tot (voor hen gratis) leer- en loopbaanadvies.

Waarom? Met professioneel advies kunnen mensen betere keuzes maken over leren en werken en dus duurzamer inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

Maatregel 11: Stort serieus geld op de individuele leerrekening van hbo-minners.

Waarom? Ze volgen korter initieel onderwijs, hebben meer werkjaren voor de boeg tot aan het pensioen, hebben minder vaak mee-investerende werkgevers en hun beroepen ­veranderen door technologie van inhoud.

Arbeidsmarkt

Maatregel 12: Schrap het leeftijdsontslag op pensioendatum.

Waarom? Mensen die fluitend naar hun werk gaan, moeten niet gedwongen hoeven stoppen. Zoals een lezer het ­formuleerde: Zijn 66-plussers geen volwassenen soms?

Maatregel 13: Verander vrijwilligerswerk in echt werk.

Waarom? Lang leve het echte vrijwilligerswerk, maar meerdere lezers wijzen erop dat keurig nette banen worden verdrongen door vrijwilligerswerk onder het mom van ‘noodzakelijke’ bezuinigingen of geldgebrek. In de bibliotheek, bij de receptie van zorginstellingen en trouwens ook op scholen (die van ­ouders ‘vrijwillig’ uitvoering van klusjes vragen).

Maatregel 14: Laat asielzoekers zo snel mogelijk werken.

Waarom? Omdat mensen zo sneller integreren, de taal leren en economisch op eigen benen staan.

Maatregel 15: Voer de dienstencheque in voor dienstverlening aan huis.

Waarom? Het minimumloon (pus alle bijbehorende premies en belastingen) maakt schoonmakers, tuinlieden, autowassers, hondenuitlaters en oppassers onbetaalbaar voor particulieren. Een dienstencheque verlaagt de prijs en biedt tegelijkertijd de werkenden een fatsoenlijk inkomen. En ja, dit kost wel ­belastinggeld.

Maatregel 16: Beloon risico op de arbeidsmarkt met hogere beloning.

Waarom? Omdat het fundamentele economische logica is: ­risico kost geld. Omdat we (door maatregel 3 van vorige week) nu als basis een zevenjarig arbeidscontact hebben, is in cao’s simpel een staffeltje op te nemen. Zesjaarcontract: loon + 10 procent. Vijfjaarcontract: loon + 20 procent. Et cetera.

Maatregel 17: Geef ruimhartig loondispensatie en geef de betrokkenen een werkbonus.

Waarom? Niet iedereen kan voor zijn werkgever het minimumloon terugverdienen. Maar ook wie dat niet kan, verdient werk! Laat de werkgevers minder betalen dan het minimumloon en geef de betrokkenen per gewerkt uur een bonus.

Is dat een fijn rijtje of niet? Volgende week kijken we naar het derde systeem, de sociale zekerheid. Hoe kan dat beter?

Lees hier de eerste twee stukken uit de serie #hoedan?

Hoe krijgen we alle volwassenen aan het werk?

Eén miljoen extra banen regel je zo

Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek. Reageren? Email: frank@argumentenfabriek.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden