ColumnLammert Waslander

Hoe zullen we terugkijken op ons gebrek aan eenheid bij het bestrijden van corona?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Maandelijks geeft de opinieredactie een gastcolumnist een podium op volkskrant.nl. We vroegen enkelen van hen naar het moment van 2020 dat hun de ogen opende. Lammert Waslander over het zomerse huwelijk van Grapperhaus.

Lammert Waslander

Tot 22 augustus dacht ik dat wij, Nederlanders, samen het virus gingen verslaan. Maar toen trouwde Ferd Grapperhaus. De minister van Justitie, de hoogste persoon met betrekking tot handhaven van wetten in onze samenleving, hield zich niet aan zijn eigen coronaregels. Na een fel Kamerdebat besloot hij te blijven.

Sindsdien worden we in de media overspoeld met boze mensen die inconsequenties in de maatregelen aangrijpen om zich er niet aan te houden. Sindsdien probeert Rutte rekening te houden met de verschillende belangengroepen. Maar helaas, het effect is averechts: iedereen die ingeperkt wordt, is boos. We stevenen hard af op de derde golf.

Het maakt mij boze-mensen-moe. Boze-boeren-moe, boze-cartoonjongeren-moe, boze-vaccinweigeraars-moe. Hoe moeilijk is het om een mondmasker te dragen en onderling afstand te houden, natuur- en diervriendelijk te boeren, jezelf te relativeren en om jezelf te lachen. Of om straks voor een prik naar de dokter te gaan?

Halverwege 2021 staan we allemaal geduldig in de rij bij de bakker voor oranje tompoezen. Helpen hele buurten elkaar met het ophangen van oranje vlaggetjes. Staan de Nederlanders oranje geschminkt in oranje kleding in cafés en op pleinen te juichen voor grote beeldschermen. Niemand die moeilijk doet of boos is, allemaal vrolijke, elkaar ondersteunende mensen. Miljoenen Nederlanders geïnfecteerd met het EK-voetbalvirus.

Dan kan het ineens wel. Samen achter het Nederlands voetbalelftal staan. Ik vraag me af hoe we zullen terugkijken op ons gebrek aan eenheid bij het bestrijden van corona in 2020. Hoe moeilijk was het?

Lammert Waslander is psycholoog.

Kantelmomenten 2020

Lily Monori van Dijken over het applaus voor de zorg: We moeten dat applaus juist weer aanzwengelen

Donatello Piras over de laatste zomerse persconferentie van Rutte: Achteraf was het niet verstandig om ons Nederlanders deze zomer zoveel vrijheid te geven

Anouk Boone over de uitspraken van Eric Wiebes over zzp’ers en freelancen: Die gekozen vrijheid waar Wiebes het over had bleek een valkuil

Agnes Cremers over excuses bij Dodenherdenking: Willem-Alexander bewees dit jaar dat een ‘sorry’ van historische betekenis kan zijn

Pete Wu over het Black Lives Matter-protest: ‘Waarom ga jij naar zo’n protest? Je bent toch niet zwart?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden