VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg in Utrecht

Hoe win je verkiezingen met een redelijke partij die nergens boos over is? Op campagne bij Volt, in Utrecht

null Beeld
Ariejan Korteweg

Volt heeft geen Richard de Mos of Joost Eerdmans, ook geen Sylvana Simons of Femke Merel van Kooten. Volt heeft Laurens Dassen en Nilüfer Gündogan, de een vriendelijk en rustig, de ander uitgesproken en fel. De kans is groot dat u nog nooit van hen heeft gehoord. En Volt heeft goede ideeën, tenminste voor degenen die vinden dat de toekomst van Nederland in Europa ligt. Radicaal Europees, dat is in twee woorden de kern van het gedachtegoed. Defensie, belastingen, veiligheid, innovatie – het moet allemaal in Europees verband.

Gündogan en Dassen van Volt: terug naar het sandwichbord Beeld Ariejan Korteweg
Gündogan en Dassen van Volt: terug naar het sandwichbordBeeld Ariejan Korteweg

Volt is Europees georganiseerd. In alle lidstaten van de EU is een Volt-afdeling die dezelfde uitgangspunten onderschrijft, de partij heeft inmiddels 37 volksvertegenwoordigers in Duitsland, Bulgarije en Italië en sinds 2019 één Europarlementariër. In Nederland werd bij de Europese verkiezingen twee procent van de stemmen behaald. Te weinig voor een zetel in Brussel, maar halen ze hetzelfde resultaat op 17 maart, dan betekent dat drie Kamerleden.

Hoe gaan ze dat doen? Dat is de vraag waarmee ik naar het campagnehoofdkwartier in Utrecht ben gekomen, dat groot genoeg is om naast de twee lijsttrekkers coronatechnisch plaats te bieden aan Anna Strolenberg – een van de drie mensen in vaste dienst bij Volt – en campagneleider Itay Garmy.

Sandwichborden

Ze vertellen over het groeiende ledental (nu tweeduizend), over de vrijwilligers die een wildplakzuil hebben geadopteerd, over de sandwichborden (waar zie je dat nog) die ze gaan inzetten, over de 400 duizend flyers voor de brievenbussen in zorgvuldig geselecteerde postcodegebieden, over de meer dan duizend ondersteuningsverklaringen die met fluitend gemak zijn opgehaald (‘alleen op Bonaire moeten we er nog twee’), over het wandeloffensief in wat ze de oostlinie noemen (van Groningen tot Maastricht) en waar, als corona het toelaat, Duitse Volters meelopen. Ook zijn er digitale kettingbrieven. ‘Zo krijg je een, euhhh, sneeuwbaleffect’ – het woord olievlek gebruiken ze liever niet. Campagnevoeren is handwerk, ook in coronatijd. Al heeft Volt ook een Voltcast, waarvoor de lijsttrekkers in gesprek gaan met mensen als Geert Mak en Sander Schimmelpenninck.

Hun eerste zorg: de peilingen. ‘Het is zo belangrijk dat je daarin wordt meegenomen.’ De eerste successen zijn er. In de voorronde van de studentenpeiler wonnen ze dik van Bij1, Code Oranje en JA21. Mooier nog vinden ze het compliment van Arjen Lubach, omdat Volt als enige progressieve partij kernenergie omarmt. Gündogan: ‘Nu alleen nog een endorsement van Obama, dan zijn we er.’

Kernenergie

Kernenergie? Ze leggen het nog eens uit: heel goed om je druk te maken over kernafval. Maar als door klimaatverandering de permafrost smelt en alle daarin opgeslagen methaan vrijkomt, dan is er al snel niemand meer die zich over dat afval zorgen kan maken.

Volt is jong, een derde van de mensen op de kieslijst moet nog 25 worden, al zijn er ook ‘silver Volters’. Minstens zo opmerkelijk: Volt is niet boos. Nergens verontwaardiging of rancune te bespeuren, wat zowat uniek is in het politieke landschap. Volters noemen ook zelden andere partijen om zich tegen af te zetten. Ook bijzonder: ze zijn geen behartiger van deelbelangen, zoals vrijwel alle nieuwe partijen. Integendeel, kun je zeggen.

Disruptieve factor

Vernieuwen vanuit het midden, dat is wat ze willen. ‘We willen ongenuanceerd genuanceerd zijn’, zegt Gündogan op zeker moment. De anderen kijken haar verbaasd aan. Inderdaad, precies wat ze bedoelen. ‘Radicale democratie’, gaat ze door. ‘Radix betekent wortel, dus terug naar de wortel van de democratie.’ Niet door om te kijken, maar met oplossingen te komen. Voor de vluchtelingentragedie op de Griekse eilanden, voor het klimaat, voor de rol van Europa op het wereldtoneel. ‘We willen die innovatieve, disruptieve factor zijn.’

Ze zijn de eerste Europese partij, maar hopen dat anderen zullen volgen. ‘Ik heb misschien meer met een deel van de Italianen dan met een pianosloper op Eindhoven CS’, verduidelijkt Gündogan.

Vriendelijk en enthousiast, dat is Volt. Een nette partij van enthousiaste, redelijke mensen. Best apart in een politiek krachtenveld waar verontwaardiging en polarisatie de troeven zijn.

Volt, een partij van jonge, redelijke mensen. Beeld Ariejan Korteweg
Volt, een partij van jonge, redelijke mensen.Beeld Ariejan Korteweg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden