Media inLibanon

Hoe vertel je in de conservatieve Arabische wereld dat je borstkanker hebt?

Waarover hebben de media in Libanon het? Over de opmerkelijke openheid van popster Elissa én van de echtgenote van de Syrische dictator Assad, ziet onze correspondent Ana van Es.

De videoclip waarmee Elissar Khoury haar fans over haar ziekte inlichtte.  Beeld
De videoclip waarmee Elissar Khoury haar fans over haar ziekte inlichtte.

Hoe communiceer je als beroemdheid in de conservatieve Arabische wereld dat je borstkanker hebt? De Libanese popster Elissar Khoury, ‘Elissa’ voor haar fans, een van de bekendste Arabische zangeressen van deze tijd, besloot om er niet omheen te draaien. De 46-jarige artiest, goed voor circa 30 miljoen verkochte albums wereldwijd, publiceerde deze maand een videoclip op YouTube. Je ziet haar zingend en dansend in een glitterjurk op een podium, maar ook huilend in een operatiehemd in het ziekenhuis.

Een voice-over: ‘Het is een vroeg stadium van borstkanker.’

Dat Elissa met haar ziekte de openbaarheid zoekt, is opmerkelijk, stelde het persbureau AP. Kankerpatiënten in Arabische landen ‘lijden nog steeds in stilte’, en dat geldt al helemaal voor borstkanker. Een beetje taboe is het zeker: al in februari viel Elissa tijdens een concert in Dubai ten overstaan van duizenden fans flauw op het podium. ‘Niets ernstigs’, twitterde ze toen nog. Pas nu de behandeling achter de rug is, komt ze met het echte verhaal naar buiten.

Terwijl bij Elissa de steunbetuigingen binnenstroomden, besloot over de grens in Syrië ook Asma al-Assad, jawel, echtgenote van de in het Westen als oorlogsmisdadiger afgeschilderde president Bashar al-Assad, om er niet langer over te zwijgen. De 43-jarige first lady zette een foto op haar Instagramaccount, (286 duizend volgers), met normaliter Syrië als een sprookjesland van kaarsen, omhelzingen, lachende kinderen en een smaakvol geklede presidentsvrouw.

De foto op het Instagramaccount van Asma al-Assad. Beeld
De foto op het Instagramaccount van Asma al-Assad.

Maar nu is daar ineens die foto van Asma met een infuus in haar arm in een ziekenhuiskamer. Haar man, de internationaal gehate dictator, liefdevol lachend aan haar zijde. Boodschap: samen kunnen wij dit aan. ‘Behandeling van een kwaadaardige tumor in de borst, vroeg ontdekt.’

De openlijke aankondiging dat Asma ernstig ziek is, is een breuk met het verleden: toen Hafez al-Assad, de vader van Bashar, tegen het einde van zijn leven ernstig ziek werd, werd dat ten paleize in Damascus tot op het laatst ontkend. In Syrië ging het tot voor kort niet anders dan in andere dictaturen: de opperste heerser en zijn familie zijn altijd gezond en onfeilbaar.

Maar nu het Syrische regime elke sympathie kan gebruiken, is borstkanker een propagandamiddel. Dus dook een uitgemergelde Asma vorige week op in — hoe kan het ook anders — een kliniek voor kinderen met kanker. En ging ze deze week, met een hoofddoek over haar inmiddels kale hoofd, zonder wimpers en doodsbleek met haar hele gezin toevallig op de foto in een restaurant in Damascus. Ook dat kiekje wordt door Assad-aanhangers op sociale media driftig gedeeld.

Het is niet de eerste keer dat een Arabische overheid op het hoogste niveau probeert om borstkanker bespreekbaar te maken. Al in 2012 organiseerde de toenmalige premiersvrouw van Libanon, Wafaa Suleiman, een evenement om screening voor borstkanker onder de aandacht te brengen. De minister van Volksgezondheid, een man, mocht op een knop drukken en daarna kleurde het presidentiële paleis vlak buiten Beiroet helemaal roze, inclusief de fontein.

Deze aandacht had een praktische reden: veel meer Arabische vrouwen krijgen borstkanker op jonge leeftijd dan hun lotgenoten in het Westen, terwijl bevolkingsonderzoek hier nog in de kinderschoenen staat. Daarom benadrukt Asma al-Assad dat haar kanker ‘in een vroeg stadium’ is ontdekt en geeft Elissa dezelfde boodschap: als je er maar op tijd bij bent, kun je van je gezin blijven genieten.

‘Ik ben beter. Ik heb de ziekte overwonnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden